Obavijesti

News

Komentari 129

Zdravko Marić: Vrijeme niskih kamatnih stopa bliži se kraju

Zdravko Marić: Vrijeme niskih kamatnih stopa bliži se kraju
1

Na nama je da učinimo sve da bi se taj efekt rasta kamatnih stopa, koji neće preko noći biti tako velik, bude čim manje osjetljiv za državni proračun, poduzetnike, sve građane, kazao je ministar

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je za HRT da je MMF došao u jednom partnerskom odnosu prema državama cijele srednjoistočne Europe kako bi pomogao svojim savjetima - da se što prije pojača gospodarski rast i napravi proces konvergencije prema državama gospodarski razvijenijim od ove regije. 

- To je misija o kojoj smo guverner Boris Vujčić i ja razgovarali s Christine Lagarde, glavnom direktoricom MMF-a, koja dobro poznaje situaciju u ovoj regiji - rekao je Marić u Dubrovniku gdje se održava konferencija "Ubrzavanje realne konvergencije u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi - uloga upravljanja i institucija".

Na pitanje što treba učiniti da bi se ubrzao rast od 2,5% ili 3%, ministar Marić kazao je da je odgovor kratak - nastavak provedbe strukturnih reformi. 

- Samo su to mjere koje mogu pojačati potencijalni gospodarski rast. Hrvatska danas ima stopu rasta nešto od preko 3% što je dobro nakon šest i pol godina recesije. To je stopa koja je počela generirati radna mjesta i to je ono što mi najviše i trebamo. Sigurno je da svi želimo kudikamo više stope rasta koje će generirati i više stope zaposlenosti - dodao je.

- Podržat ćemo svaki prijedlog koji vodi boljitku hrvatskih građana. Mislim da naša centralna banka ima jednu proaktivniju ulogu u smislu određenih preporuka, ukazivanje na potencijalne rizike i opasnosti - izjavio je Marić osvrćući se na prijedlog guvernera Vujčića da se sve banke obvežu da će omogućiti građanima pretvaranje kredita u kunske. 

- Razdoblje povijesno najnižih referentnih kamatnih stopa približava se kraju. Na nama je da učinimo sve da bi se taj efekt rasta kamatnih stopa, koji neće preko noći biti tako velik, bude čim manje osjetljiv za državni proračun, poduzetnike, sve građane - izjavio je između ostalog ministar financija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.