Obavijesti

Promo sadržaj

Zdravlje na tanjuru: Sezona je otočkih limuna i naranči

Zdravlje na tanjuru: Sezona je otočkih limuna i naranči
3

Kiselkaste arome otočkih agruma, domaćih i svježih limuna i naranča najavljuju nam slatku i zdravu zimu. Osim što su divan dodatak omiljenim zimskim pićima, od njih nastaju sjajni kolači, ali i čitava paleta slanih jela

Okusite još neistražene okuse omiljenih zimskih plodova pa se upustite u slatko kisela zimska gastronomska uživanja. Portal Hrvatska 365 Gourmet pronašao je za vas najzanimljivija jela sa sezonskim limunima i narančama s Mediterana koja možete pronaći u domaćim restoranima. 

Osim ljepotom, naši otoci već tradicionalno oduševljavaju najslađim plodovima. Među tim se plodovima nalaze i autohtone sorte otočkih limuna, naranča i ostalih agruma koje toliko volimo u hladne zimske dane. Teško je izdvojiti tek nekoliko pozitivnih strana ovih neizbježnih zimskih plodova, no valja napomenuti kako su agrumi bogati vitaminom C, jačaju imunitet, pojačavaju energiju i pomlađuju. Uživanje u agrumima preporučuje se na dnevnoj bazi.
Prepuni vitamina, limuni i naranče, a posebice oni otočkog podneblja, svako će jelo začiniti upravo savršenom dozom osvježavajućih tonova. Vole se sa sirovim namirnicama, juhama, toplim i hladnim predjelima, raskošnim glavnim jelima, a najslađi su u desertima.

Orange tart, cake, dessert

Iza nešto tvrđe žute i narančaste korice kriju se sokovi koji će na najslasniji način upotpuniti svaki tanjur. Laganija jela poput piletine, ribe ili povrća sjajno će se složiti s limunastim okusima dok će naranča postati kraljica blagdanskog stola dodate li je sočno pečenoj patki ili pak je ubacite u omiljene deserte.
Raznovrsni keksi, torte i kolači, kokteli i sve one slastice u kojima toliko volimo guštati za vrijeme najhladnijeg godišnjeg doba, postat će još ukusnije dodate li im tek prstohvat aromatične korice domaćeg limuna i naranče ili pak dobro zakiselite sokovima omiljenih agruma.                 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrhunski desert bit će upravo jednostavan biskvit kolač od domaćih naranča. Osim toga, lemon pie svjetski je omiljen specijalitet, a upravo krema od domaćih otočkih limuna učinit će je daleko zanimljivijom.
Likeri od limuna i naranča također su neizostavan dio obožavanog kiselkastog asortimana. Slatkaste note agruma pomiješane s omiljenim alkoholnim pićima rezultirat će savršenim napicima kojima je teško odoljeti.

Sve kvalitete otočkih limuna i naranča prepoznali su i naši restorani. Tako zagrebački Bistro Fotić za glavno jelo trenutačno nudi file brancina na žaru s kvinojom i kremom od limuna, a zadarski Kornat donosi osvježenje u obliku kavijara od limuna posluženog uz carpaccio od Jakobovih kapica. Osim toga, u Kornatu se možete zasladiti bogatom tortom od domaćih naranča i čokolade.

Hand made tart, tartlet with lemon curd


U restoranu Horizont u Dubrovniku vrijedi isprobati tartar od svježe jadranske tune s kandiranim limunom te čokoladnu viziju kolača od rogača i naranče, dok ćete se za sočna "pačja prsa u baršunu" sa zelenim paprom i medenim narančama morati zaputiti do Osijeka i restoran cluba Waldinger. Naranča je upotpunila i pačja prsa s njokima od kestena u karlovačkom hotelu Korana Srakovčić, a u međimurskoj Maloj hiži dodali su je guščjoj jetri zajedno s konjakom, prošekom, malinama, jabukama i neodoljivim raviolima.
Od maštovitih deserata u ponudi su još i sladoled od limuna, bijele čokolade, cvijeta soli, čilija i maslinovog ulja u restoranu Marina u Novigradu, a istarski hotel San Rocco u Brtonigli pak nudi desert od čak nekoliko komponenti – jogurt i limun uz keks od kakaa s namelakom od bijele čokolade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu
PROMO

Bujanje tržišta nekretnina na Kvarneru: Opatija u fokusu

Opatija i Kvarner postaju nekretninska oaza. Blizina mora, bogata kultura i rastuća ponuda privlače pažnju investitora i ljubitelja mediteranskog načina života

Trijumfalno deseto izdanje Dana komunikacija
PROMO

Trijumfalno deseto izdanje Dana komunikacija

Deseto izdanje ovog festivala obilježeno je punim festivalskim dvoranama i fantastičnom energijom, a racionalna iracionalnost, predvidiva nepredvidivost i zapečatili su dojmove s ovog tipično-netipičnog festivala.
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...