Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zdravoj ženi odstranili jajnike i maternicu, išla je i na zračenja

Na temelju pogrešne dijagoze na pacijentici je obavljena operacija uklanjanja maternice, jajnika i okolnih limfnih čvorova. Nakon toga počela je ići na kemotrerapije i zračenja

Liječnicu iz Bihaća Nikolinu Balaban uhitila je u petak policija pod sumnjom da je počinila teško kazneno djelo jer je jednu pacijenticu bez potrebe poslala na radikalnu kirurški intervenciju i potom na kemoterapiju iako ona uopće nije imala malignu bolest, prenijeli su lokalni mediji u BiH.

Balaban koja je šefica odjela za patologiju zaposlena u bolnici "Irfan Ljubijankić" privedena je po nalogu županijskog tužiteljstva, potvrdila je glasnogovornica policije Snežana Galić.

Uhićenu liječnicu tužiteljstvo tereti za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno nesavjesnog liječenja.

Mediji su ranije objavili kako se za uhićenu liječnicu veže cijeli niz spornih slučajeva liječenja.

Posljednji je iz ožujka ove godine kada se 32-godišnja Bišćanka Armina Rekić potužila kako joj je Balaban potpuno pogrešno dijagnisticirala invazivni karcinom maternice.

Na temelju pogrešne dijagoze na Rekić je obavljena operacija uklanjanja maternice, jajnika i okolnih limfnih čvorova. Nakon toga počela je ići na kemotrerapije i zračenja no naknadna patohistološka analiza uklonjenog tkiva obavljena u Sarajevu pokazala je kako ona uopće nije imala maligni tumor. 

Navodno je riječ o tek jednom od deset sličnih slučajeva u kojima su benigne promjene na tkivu tretirane kao zloćudni tumori.

Liječnica Balaban u bihaćkoj je bolnici angažirana od rujna 2016. kamo je došla iz Prijedora gdje je također obnašala dužnost šefice odjela za patologiju.

Komentari (32)
  • U pa ovu treba živu oderati,ko svinju pri kolinju.Nikakvo suđenje.Presudila bi njoj u glavu duga devetka.

    7. 4. 2017,   23:33
  • Takvu dijagnozu treba potvdrit konzilij lijecnika, a onda opet trazit drugo misljenje ovako zbog obostrane ne paznje ucinjena steta

    8. 4. 2017,   06:44
  • Niste naveli gdje je doticna kupila diplomu.Nije mi jasno kako se mogao obaviti jedan takv zahvat na osnovu misljenja jedne jedine lijecnice.Kakav je to protokol u toj bolnici?

    8. 4. 2017,   08:01