Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zekanović: Tajanijeva gnjusna izjava treba biti njegov kraj

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zekanović smatra i da je hrvatska vlast, osim oštre osude Tajanijeve izjave, mogla napraviti i nešto više te je rekao da je Plenković trebao burnije reagirati

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) poručio je u utorak kako predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani nakon izjave o "talijanskoj Istri i Dalmaciji", više ne može obnašati svoju dužnost, da to treba biti njegov kraj te da ga je premijer Andrej Plenković morao pozvati na političku odgovornost.

- Jedino moralno što Tajani može reći je 'ovo je preveliki gaf za moju političku karijeru, pogriješio sam i jedino ostavkom to mogu opravdati - rekao je Zekanović na konferenciji za novinare nazvavši izjavu predsjednika Europskog parlamenta "groznom i gnjusnom". Smatra i da je još gora izjava kojom se pokušavao opravdati, odnosno "prevariti nas na način da kaže da ga nismo dobro razumjeli".

Patrik Macek/PIXSELL RETORIKA PROŠLOSTI Radin: 'Tajanijeva izjava ne pripada današnjem vremenu'

"Antonio Tajani s tom izjavom više ne može obnašati dužnost koju je obnašao, jer u bilo kojem kontekstu opravdavati ili pozivati se na fašističke režime i reviziju granica je definitivno neprihvatljivo", istaknuo je Zekanović, pitajući se što bi se dogodilo da je netko iz Hrvatske dao sličnu izjavu.

Zekanović smatra i da je hrvatska vlast, osim oštre osude Tajanijeve izjave, mogla napraviti i nešto više. "Mislim da je premijer morao puno burnije reagirati, da je morao pozvati Tajanija na političku odgovornost", rekao je zastupnik.

European Parliament President Antonio Tajani is seen at the beginning of a plenary session of the EU Parliament in Brussels MJESTO STRADANJA HRVATA I SLOVENACA Tajani sada žali: Spreman je posjetiti fašistički logor Risieru

Pozvati hrvatske europarlamentarce na bojkot

Poručio je kako ne želi da hrvatski europarlamentraci sjede u domu čiji predsjednik pokušava rehabilitirati fašističke režime. "To je neprihvatljivo. I do te mjere da se hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu pozovu da jednostavno bojkotiraju rad", rekao je.

Stavljajući slučaj u širi kontekst, Zekanović ga je pripisao "nesuverenističkoj" hrvatskoj politici unatrag 20 godina. Smatra da spornih izjava ne bi bilo da su se Vlada i predsjednica, ali i prethodni predsjednici, postavljali kao suverenisti. Postavio je i pitanje je li normalno da u Zagreb dolazi srpski predsjednik Aleksandar Vučić koji je davao slične izjave na okupiranom prostoru, a nikad se za to nije ispričao.

"Drugim riječima, Hrvatsku može šamarati tko god hoće, a bez obzira na to ti će ljudi nama biti prihvatljivi", zaključio je Zekanović.

Komentari (13)
  • Pa zar vam više nije jasno da se mi bezuvjetno saginjemo i klanjamo Junckeru i EU, mogu oni nas pljuvati i pljuvati, a mi (vjerodostojni i ostali) samo okrećemo drugi obraz da i na njega pljunu, i još se više saginjemo da lakše ide...

    12. 2. 2019,   12:55
  • Da mi je znati zasto ustao dizu glas kad je njihov pavelic sve to predao Talijanima, a najveci I najznacajniji HRvat u povjesti, veliki nenadmasni TITO sve to vratio matici zemlji. Upstate drzite jezik za zubima I ne pljujte po svom idolu izdajniku I koljacu pavelicu

    12. 2. 2019,   15:39
  • jel to onaj što se nikad nije igrao sa lulekom

    12. 2. 2019,   14:53