Obavijesti

News

Komentari 37

Plenković je osudio napad na Braču: 'Nasilje je nedopustivo'

Plenković je osudio napad na Braču: 'Nasilje je nedopustivo'
4

Interes za kupnju na nedavnom natječaju iskazala je kineska poduzetnica Jiang Yu, suvlasnica tvrtke Zhongya Nekretnine, najavivši spremnost kineskih investitora da ulože 20 milijuna eura u taj objekt

VIDEO

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade oštro je osudio divljački napad na sezonske radnike na otoku Braču. 

- Svjedoci smo huliganskog nasilja i smatram da je to nedopustivo, u ime Vlade osuđujem sva takva ponašanja. Moramo učiniti još i više na preventivnom, ali i na represivnom djelovanju protiv takvih pojava, da se neprihvatljivi, primitivni i divljački ispadi zaista oštro sankcioniraju - poručio je pozvavši sve da se bore protiv takvog ponašanja. 

- U ovakvoj modernoj Hrvatskoj, koja želi biti uključiva, tolerantna, nema mjesta takvim ispadima i očekujem od svih tijela da se protiv toga bore agilno i aktivno. Mislim na policiju, pravosuđe, ali i sve društvene aktere i političke stranke da pridonose klimi koja je susretljivija, a ne koja dijeli i stvara preduvjete da se ovakva neprihvatljiva ponašanja događaju - istaknuo je. 

Osvrnuo se i na prvi posjet predsjednika Europske komisije Jean Claude Junckera prošlog vikenda koji je ocijenio jako dobrim. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Potvrdio je još jednom zaista dobre odnose koje imamo kao Vlada s EK, napredak u brojnim područjima koji su nama relevantni, osobito ubrzana apsorpcija povlačenja sredstava - istaknuo je dodavši kako su razgovarali i o ulasku Hrvatske u Schengenski prostor za što je potrebno ispuniti još nekoliko tehničkih detalja. 

Osim toga, dodao je, razgovarali su i o provedbi uvođenja eura istaknuvši da po tom pitanju Vlada ide zacrtanim planom, a naglasio je i otvorenost Komisije za donošenje posebnog Zakona o gradu Vukovaru.

- Mislim da smo naišli na visok stupanj razumijevanja i da nastavne razgovore možemo gledati s optimizmom - rekao je. 

Osim toga, dodao je, razgovarali su i o provedbi uvođenja eura istaknuvši da po tom pitanju Vlada ide zacrtanim planom, a naglasio je i otvorenost Komisije za donošenje posebnog Zakona o gradu Vukovaru.

Zagreb: Na sjednici Vlade raspravljano o subvencioniranim stambenim kreditima

- Mislim da smo naišli na visok stupanj razumijevanja i da nastavne razgovore možemo gledati s optimizmom - rekao je. 

Posebno je naglasio odluku agencije Fitch koja je podigla hrvatski kreditni rejting na investicijsku razinu kao i agencija Standard & Poor's.

- To je najbolja ocjena investicijskog kreditnog rejtinga posljednjih 14 godina. U samom izvješću se govori i o Vladi  koja je osigurala preduvjete, a to je politička stabilnost, za ostvarenje gospodarskog napretka. Nema prekomjernog proračunskog manjka, prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, raste BDP, turistička sezona će ponovno biti na razini koju možemo smatrati najboljom. To su sve pozitvni gospodarski aspekti - istaknuo je. 

Vlada je izdala 10-godišnju obveznicu, dodao je, za refinanciranje obveznice iz 2009. godine u iznosu 1,5 milijarde eura uz godišnju kuponsku kamatu od 1,125 posto. Naglasio je da se radi o najjeftinijem refinanciranju ikada u smislu obveza koje imamo na međunarodnom  tržištu kapitala. 

- Možemo to stvarno smatrati uspjehom. Mi smo izdali 1,5 milijardi, a interes je bio 5,5 milijardi. Dakle, Hrvatska kotira jako dobro i to je ono što je važan signal investitora. I kada se dođe na razinu investicijskog kreditnog rejtinga, jedna skupina investitora tek otkriva Hrvatsku kao povoljnu robu, da to tako kažem - istaknuo je dodavši kako će Vlada zahvaljujući ovakvom refinanciranju na godišnjoj razini smajiti plaćanje kamate u iznosu 500 milijuna kuna.

Vlada prihvatila ponudu za političku školu u Kumrovcu 

Vlada je na sjednici prihvatila ponudu za prodaju hotela Zagorje, odnosno objekta bivše političke škole u Kumrovcu, kineske poduzetnice Jiang Yu, suvlasnici tvrtke Zhongya Nekretnine, za 14.095.400 kuna. Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, tvrtka mora isplatiti novac u roku od 30 dana, a iznos je umanjen za 598.000,00 kuna koji je uplaćen u korist Državnog proračuna na ime jamčevine u postupku Javnog poziva za podnošenje ponuda za kupnju nekretnine.

Tvrtka će, osim kupoprodajne cijene, snositi i trošak procjene tržišne vrijednosti nekretnine po ovlaštenom sudskom vještaku, u iznosu od 32.905,00 kuna, kao i trošak izrade energetskog certifikata u iznosu od 16.000,00 kuna.

Podsjetimo, Yu je ponudila i više od početne cijene koja je iznosila 11.960.000 kuna i najavivila da će u bivšu poitičku školu u Kumrovcu uložiti 20 milijuna eura. 

Konačni prijedlog Zakona o subvencioniranju stambenih kredita poslali u Sabor

U Sabor su uputili konačni prijedlog izmjena Zakona o subvencioniranju stambenih kredita od 30 do 50 posto u trajanju od pet godina kojim se za svako postojeće maloljetno dijete u obitelji u trenutku uzimanja subvencioniranog kredita omogućava dodatno subvencioniranje u trajanju još jedne godine, a za svako dijete koje se rodi produžuje se za još dvije godine.

- U dvije godine primjene zakona 5.300 mladih obitelji dobilo je subvencije, s tim da je u 2018. broj zahtjeva porastao za 23 posto. U tim obiteljima ukupno je rođeno više od šesto djece - istaknuo je ministar graditeljstva Predrag Štromar. 

Za provođenje zakona u državnom proračunu za 2019. godinu osigurano je 80 milijuna kuna.

To uključuje 42 milijuna kuna za plaćanje subvencija iz 2017. godine, 34 milijuna kuna za plaćanje subvencija iz 2018. i četiri milijuna kuna za nove subvencije koje će se odobriti krajem ove godine. 

Za 2020. godinu planirano je 114 milijuna kuna, a za 2021. godinu 150 milijuna kuna.

Uz to, Vlada je u Sabor uputila i konačni prijedlog Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS), kojima se predlaže smanjenje kamatne stope na javna sredstva te zabranu najma ili prodaje POS-ovih stanova u desetogodišnjem razdoblju.

Ministar graditeljstva Štromar istaknuo da se radi o konkretnoj demografskoj mjeri s ciljem da se mladima osigura stanovanje i ostanak u Hrvatskoj.  

Predlaže se smanjenje kamatne stope na javna sredstva u otplati s tri na dva posto godišnje.

Ispravljanje nepravde prema nastavnicima koji rade s djecom s teškoćama u razvoju

Vlada je uredbom povećala koeficijente složenosti poslova stručnjacima edukacijsko-rehabilitacijskog profila, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima u školama/ustanovama u kojima se izvode programi za djecu s teškoćama u razvoju. Podsjetimo, njima je prošle godine smanjena plaća, zbog čega su i prosvjedovali.

Kako je navela državna tajnica Ministarstva obrazovanja Branka Ramljak, koeficijenti za zaposlenike u sustavu odgoja i obrazovanja, propisani Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, nisu mijenjani od 2014. godine. 

S obzirom da se ustanove za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju nalaze u sustavu dva ministarstva - Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, i da postoje razlike u koeficijentima, usklađuju se koeficijenti radnih mjesta za učitelje, nastavnike i stručne suradnike koji rade u školama/ustanovama samo za učenike s teškoćama u razvoju s koeficijentima za iste poslove u ustanovama socijalne skrbi.

Isto tako, navela je Ramljak, propisuje se veći koeficijent učiteljima razredne ili predmetne nastave i stručnim suradnicima koji rade u školama/ustanovama u kojima su samo programi za učenike s teškoćama u razvoju, a koji trenutno imaju isti koeficijent kao učitelji i stručni suradnici u školama s redovitim programima.

Zbog čega se čekalo punih 31 tjedan da se ispravi nepravda prema učiteljima i suradnicima koji rade s djecom s poteškoćama u razvoju, upitali su novinari ministricu demografije Nadu Murganić na što je ona rezolutno odgovorila kako to nije njezin resor. 

- Ja nisam nadležna za to. Svatko od nas je zadužen za svoj resor i ima svoju odgovornost - poručila je kratko.

Izmjene Zakona o policiji: Policijski službenik koji počini nasilje u obitelji bit će udaljen iz službe

Vlada je u Sabor uputila I konačni prijedlog izmjena Zakona o policiji kojim se predlaže osnivanje Povjerenstva za rješavanje pritužbi na rad policijskih službenika, a u odnosu na prvo čitanje predloženo je da se iz Povjerenstva isključe policijski službenici te se propisuje da ga čini devet predstavnika građana.

Ovim izmjenama se kojim propisuju i teže povrede službene dužnosti za policijske službenike, te je kao nova, teža povreda propisano nasilje u obitelji. Također je dodan novi članak kojim se, uz već propisane razloge za obligatorno udaljenje policijskog službenika, to propisuje i za policijskog službenika protiv kojeg je podnijeta kaznena prijava za nasilje u obitelji.

Privremene mjere u slučaju izlaska Velike Britanije iz EU bez Sporazuma u području obaveznog zdravstvenog osiguranja

Vlada je donijela i Zakon o privremenoj mjeri u području obaveznog zdravstvenog osiguranja za državljane Hrvatske koji se nalaze u Velikoj Britaniji u slučaju izlaska Britanije iz EU bez Sporazuma. 

- Donošenjem predloženog Zakona utvrđuje se da će Republika Hrvatska najduže do isteka godine dana nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije bez Sporazuma o povlačenju, pod uvjetom reciprociteta, nastaviti primjenjivati pravila sadržana u pravnim propisima Europske unije iz područja koordinacije sustava socijalne sigurnosti - stoji u obrazloženju Zakona,

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag