Obavijesti

News

Komentari 4

Zelena akcija i Pravo na grad obrušili se na izmjene GUP-a

Zelena akcija i Pravo na grad obrušili se na izmjene GUP-a
4

Članovi udruga istaknuli su da je način vođenja javne rasprave u blagdansko vrijeme krajnje neprihvatljiv, s obzirom na to da je od 15 dana rasprave samo šest radnih

VIDEO

Članovi udruga Pravo na grad i Zelena akcija u petak su komentirali donošenje novog Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba. Istaknuli su da je način vođenja javne rasprave u blagdansko vrijeme krajnje neprihvatljiv, s obzirom na to da je od 15 dana, koliko traje rasprava, samo šest radnih.

- Ove izmjene GUP-a, prve nakon zaključaka Gradske skupštine iz 2010. godine, kada je donesen GUP kojim se ovakva svinjarija na Cvjetnom trgu i u Varšavskoj omogućila, vraćaju na staro sve izmjene koje su omogućile ovakav neprihvatljiv projekt - rekao je Teodor Celakoski, predsjednik Prava na grad. Naglasio je kako su dijelom izmjena jako zadovoljni, s obzirom da se odnose baš na njihove zahtjeve iz kampanje za očuvanje centra grada.

Tako više neće biti moguće graditi velike javne garaže u centru grada, samo manje za potrebe stanara. Neće više biti ni kopanja rupa, odnosno denivelacije, a koeficijent izgradnje se s 4,5 vraća na 3, kakav je i bio prije izmjena.

- Denivelacija je i prije bila zabranjena zbog zaštite Donjeg grada. U izmjenama prije pet godina to je bilo opravdano samo ako se radi o javnom interesu, i tako je i nastala ona famozna konstatacija da je projekt Cvjetno od javnog interesa. Dakle, više neće biti moguće da privatni poduzetnik besplatno dobije na korištenje javni prostor, i ne samo to, već su mu građani platili 10 milijuna kuna - rekao je Tomislav Tomašević, član Zelene akcije. Istaknuo je kako pozdravljaju vraćanje koeficijenta na 3, jer veća omogućava izgradnu većeg broja kvadrata na parceli.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako imate velik broj kvadrata, odnosno puno sadržaja na malom prostoru opterećuje se komunalna infrastruktura. Tako smo i prošle godine na Cvjetnom imali začepljenje kanalizacije i druge probleme upravo zbog toga - rekao je Tomašević. Dodao je da se neke afere poput Krašograda, Tuškanca ili Kulmerovih dvora više neće moći dogoditi ovakvim izmjenama. Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić govorio je o ilegalnim ispravcima GUP-a prije pet godina te pozvao Gradsku skupštinu da ih ne prihvati pri donošenju odluke o novom GUP-u.

- Praksa je da se odluke Skupštine stilski dotjeraju prije objave u glasniku, dakle da se isprave tipfeleri i slično. Međutim, tajnica Skupštine priznala je da je ispravljala GUP, i to vjerojatno po nalogu iz vrha Gradske uprave. Pozivamo DORH da pokrene kvalitetnu istragu i da se napokon kazne odgovorni za ove radnje - rekao je Ivčić te dodao da pozdravljaju konačno uvođenje pozitivnih zaključaka Skupštine iz 2010. godine s tematske sjednice, ali i da su nezadovoljni što se ovakva prilika koristi da se ometa istraga i uvedu neke loše promjene.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag