Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zelena lista: Pomozite ministru Tolušiću, problem je uvoz iz EU

Iz Zelene liste navode i kako se sve ovo događa u okolnostima rješavanja slučaja Agrokor u susjednim zemljama te da interes hrvatskog gospodarstva nije početak tzv. poljoprivrednog balkanskog rata

Zelena lista u ponedjeljak ističe kako interes hrvatskog gospodarstva nije početak tzv. poljoprivrednog balkanskog rata i da su mjere prema zemljama CEFTA-e promašene, navodeći kako se sve događa i u okolnostima rješavanja slučaja Agrokor u susjednim zemljama što sigurno ne jača hrvatsku poziciju u razgovorima. 

"Iz podataka je vidljivo da nije interes hrvatskog gospodarstva početak tzv. poljoprivrednog balkanskog rata, jer mi tu možemo samo izgubiti i da su mjere prema zemljama CEFTA-e promašene. Problem je uvoz iz zemalja EU-a kojemu treba doskočiti. Ovo sve se događa i u okolnostima rješavanja slučaja Agrokor u susjednim zemljama i sigurno ne jača hrvatsku poziciju u razgovorima", ističe Zelena lista u priopćenju. 

Mole premijera Andreja Plenkovića  i ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić da se aktivno uključe i pomognu ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću u rješavanju tog problema u interesu gospodarstva RH. Uz to, mole i ministra Tolušića da prije povlačenja bilo koje mjere kojom bi želio pomoći hrvatskoj poljoprivredi i selu provede javnu raspravu, pa tek onda da vuče poteze.

Zelena lista navodi kako Hrvatska, kao članica EU-a, ima i niz potpisanih međunarodnih ugovora te svaka aktivnost na području tzv.  "netarifnih prepreka uvozu“ mora biti dobro stručno opravdana i putem diplomatskih aktivnosti pojašnjena, jer može nanijeti veću štetu od koristi. Naglašava da, po službenim podacima, u 2016. godini smo u deficitu robne razmjene s inozemstvom 55,7 milijardi kuna, od toga sa zemljama EU smo u deficitu  53 milijarde kuna. 

Rijetke zemlje s kojima smo u suficitu su zemlje CEFTA-e (Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Moldavija i Srbija) i to u 2016. godini osam milijardi kuna, dodaje.

 

Komentari (48)
  • Ovaj koji u spomen samome sebi na raznoraznim mjestima biste otkriva ,misli da ce mu ministri susjednih zemalja samo tako preko ovoga prijeci.Za sedmicu dana ce reci da je to bila samo jedna ideja , nista ozbiljno i opet ce negdje bistu svoje cela.ve glave otkriti.

    7. 8. 2017,   18:04
  • Ma kojem ministru i šta pomoći? najprije su sve zakuhali i napravili đumbus sa svim susjedinim državama i sad kad su im uzvratili pošteno oni trže pomoć, ma dao bi ja njima Lepoglave pa nek se tamo trijezne i razmišljaju o svojim glupostima, kud dovede ova njihova pohlepa za novcem pa bi čak i opet zaratili.

    7. 8. 2017,   18:45
  • Godinama se u Hrvatskoj govori o sotonskom uvoznom lobiju kao iskljućivom i jedinom krivcu za katostrofalno stanje hrvatske poljoprivrede. Da li je uvozni lobi jedini krivac, iako dio krivice ima? Mnogi zaboravljaju domaći hrvatski lobi, sastavljen od većih poljprivrednih proizvođaća naviknutih na proizvodnju za jednog, dva, otkupljivaća. Kad im ti otkupljivaći ne ponude odgovarajuću cijenu, oni ne traže druge kupce, nego naprave medijsku larmu, pred kamerama uništavaju urod i prokljinju demonski uvozni lobi kao krivca za njihovu zlohudu sudbinu, odnosno cijenu koju su tražili a nisu mogli postići. U stvarnosti, uvozni lobi im dođe kao zgodno pokriće i razlog da dođu do s u b v e n c i j a (dijeljenih po babi, stričevima i rođacima) i kojekakvih drugih privilegija na raćun hrvatskih poreznih obveznika. Svi znaju da je upravo taj hrvatski lobi velikih poljoprivrednih proizvođaća, koje usput rećeno boli ona stvar za male proizvođaće, dugo vremena stiskao sve hrvatske ministre poljoprivrede, dok se napokon nije našao 1 koji im je udovoljio. Ministar Tolušić. Sad taj hr poljo lobi velikih, ima sigurnu prodaju od konkurencije van EU (iako bi oni to napravili i sa konkurencijom iz EU da mogu). Hrvatski kupci će imati slabiji izbor i veće cijene, hr izvoznici gubitke, a Tolušić i njegovi suradnici ???? Bog će ga znati, a i njihovi bankovni raćuni možda.

    7. 8. 2017,   17:51