Obavijesti

News

Komentari 7

'Zeleni' podigli tužbu protiv Ministarstva zbog Plomina C

'Zeleni' podigli tužbu protiv Ministarstva zbog Plomina C
3

Očito je da je TE suprotna prostornom planu Istarske županije, da ćemo u slučaju njene izgradnje trebati plaćati troškove emisija ugljičnog dioksida, kažu tužitelji

VIDEO

Zelena akcija i Zelena Istra, uz podršku nekoliko Labinjana, u ponedjeljak u 11 sati su na Upravnom sudu u Rijeci podigli tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja ekološke dozvole za termoelektrane Plomin C, te u tužbi zatražili odgodu gradnje TE sve do pravomoćne presude ovog sudskog procesa.

-  Očito je da je TE suprotna prostornom planu Istarske županije, da ćemo u slučaju njene izgradnje trebati plaćati troškove emisija ugljičnog dioksida, da će imati negativan utjecaj na zdravlje stanovnika Labinštine i okolice, da nas dovodi u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu te da će doprinijeti sve intenzivnijim i očiglednijim posljedicama klimatskih promjena - rekao je Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

Osim navedenih razloga, u tužbi Ministarstva zaštite okoliša i prirode iznesen je i cijeli niz argumenata zbog kojih ekološka dozvola za TE Plomin C treba biti odbačena. 

Tužitelji tvrde da je cijeli postupak procjene utjecaja na okoliš patio od niza nedostataka te je vrlo površno obradio najvažnije aspekte - utjecaj na zdravlje i živote ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaju da su cijelo vrijeme sistematski ignorirana upozorenja o ekonomskoj i financijskoj šteti ovog projekta pa tako ona nisu ozbiljno analizirana niti u ovom postupku. Posljedice takvog neodgovornog pristupa, kažu, snosilo bi lokalno stanovništvo kroz opterećenja okoliša, ali i svi građani Hrvatske zbog moguće znatne ekonomske štete. 

Osim toga, tvrde, postupak procjene razmatrao je samo varijante tehnologije izgaranja ugljena bez da je razmatrao rješenja za druge energente i tehnologije, što nije u skladu sa Zakonom o zašiti okoliša i uredbom o Procjeni utjecaja na okoliš.

- Vjerujemo da će Upravni sud ustanoviti opravdanost naših argumenata te presudom zaustaviti ovaj ekološki i ekonomski štetan projekt - zaključili su tužitelji.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović