Obavijesti

News

Komentari 7

Zelenskij želi mir s Rusijom, ali i prozapadni smjer Ukrajine

Zelenskij želi mir s Rusijom, ali i prozapadni smjer Ukrajine
1

U govoru u sjedištu NATO-a bivši komičar bez političkog iskustva koji je na mjesto predsjednika došao 20. svibnja, rekao je kako će održati Ukrajinu "na putu prema europskoj i euroatlantskoj integraciji"

VIDEO

Novi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u utorak kako je spreman pregovarati s Rusijom oko završetka rata u istočnoj Ukrajini, ali i da će se držati cilja ulaska Ukrajine u Europsku uniju i NATO.

U govoru u sjedištu NATO-a, Zelenskij, bivši komičar bez političkog iskustva koji je na mjesto predsjednika došao 20. svibnja, rekao je kako će održati Ukrajinu "na putu prema europskoj i euroatlantskoj integraciji".

"Strateški put Ukrajine za stjecanje punopravnog članstva u EU i NATO savezu... ostaje nepromijenjen", rekao je Zelenskij novinarima uz prisustvo glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga. "Ovo je prioritet naše vanjske politike".

Zelenskij bi anketu oko toga kako pregovarati s Rusijom
Zelenskij bi anketu oko toga kako pregovarati s Rusijom

Zelenskij se ranije u utorak u Bruxellesu sastao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Zelenskij je preuzeo zemlju na prvoj liniji obračuna Zapada i Rusije nakon što je Moskva 2014. godine pripojila ukrajinski poluotok Krim i sukoba pobunjenika koje podržava Kremlj u kojemu je na istoku Ukrajine poginulo 13 tisuća ljudi.

NATO je ukrajinskim vojnim snagama osiguravao obuku te su obećali nastaviti tu suradnju. Zelenskij je rusku vojnu moć opisao kao "velik izazov", no poručio kako želi oživiti mirovni sporazum dogovoren u Minsku, Bjelorusiji.

Sporazum iz Minska, između Ukrajine i Rusije s Francuskom i Njemačkom kao posrednicima, okončao je veće borbe na istoku Ukrajine 2015. godine, iako se smrtonosni sukobi još uvijek redovito događaju. Ukrajina i proruski pobunjenici jedni druge optužuju za kršenje primirja.

Jean-Claude Juncker dolazi u prvi službeni posjet Hrvatskoj
Jean-Claude Juncker dolazi u prvi službeni posjet Hrvatskoj

"Spremni smo pregovarati s Rusijom i primijeniti sporazum iz Minska. Međutim, prvo moramo biti u mogućnosti obraniti se", rekao je Zelenskij.

"Naš zajednički cilj je osigurati stabilnost i sigurnost u Crnomorskoj regiji", poručio je te dodao kako će njegov novi načelnik glavnog stožera vojske u srijedu održati mirovni dijalog "u okvirima sporazuma iz Minska".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a