Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Želim da DORH provjeri sve odnose između Pule i Uljanika'

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U svakom trenutku, moji suradnici i ja, spremni smo odazvati se na konzultacije i razgovor, napisao je gradonačelnik Pule u dopisu DORH-u. Miletić je rekao u subotu da se IDS nikada nije miješao u rad Uljanika

Pulski gradonačelnik Boris Miletić u ponedjeljak je i službeno pozvao Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da provjeri svu dokumentaciju vezanu za komunikaciju i odnose Grada Pule i Uljanik Grupe, priopćeno je iz Grada Pule. 

"Pozivam Državno odvjetništvo da zatraži, preuzme i provjeri svu ulaznu i izlaznu dokumentaciju, dopise i ostala pismena dokumentacija koja se odnose na međusobnu komunikaciju Grada Pule i Uljanik Grupe. Također, napominjem da smo se u svakom trenutku, moji suradnici i ja, spremni odazvati na konzultacije i razgovor ako budete smatrali da je to potrebno", stoji u dopisu koji je pulski gradonačelnik dostavio Državnom odvjetništvu, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta odsjeka u Rijeci.

U večernjim satima Pulu je zahvatilo grmljavinsko nevrijeme KRIZA U BRODOGRADILIŠTU Slučaj MULJanik: Sada svi peru ruke od odgovornosti...

Miletić je u subotnjem intervjuu za Hinu rekao kako se IDS nikada nije miješao u rad Uljanika, a lokalna samouprava se umiješala samo kad je Uljaniku mogla pomoći prebijanjem dugova.

"Podsjećam da smo u Gradu Puli pokazali u više navrata što nam znači Uljanik kad smo prebili dugovanja u iznosu od 65 milijuna kuna i time osigurali nastavak proizvodnje u Uljaniku. Niti jedan grad u Hrvatskoj nije to napravio za svoje brodogradilište", rekao je Miletić, ističući kako je prvi rekao da "sve relevantne institucije trebaju doći i utvrditi je li bilo kakvih nepravilnosti".

Udruga Lipa: Vlada je odgovorna za državnu imovinu u Uljaniku

Udruga poreznih obveznika Lipa smatra da Vlada ne može izbjeći odgovornost za državnu imovinu u Uljaniku, jer u toj kompaniji ima 25,5 posto suvlasništva te poziva na istragu u pulskom škveru.

"Bizarna struktura državnih ulagača sama po sebi govori o čudnoj logici "investiranja" u prethodnim fazama privatizacije i restrukturiranja pulskog škvera. Ta bizarnost, međutim, ne umanjuje odgovornost ministara Vlade za poslovanje Uljanika budući da se radi o velikoj imovini te, posebice, ogromnom riziku kojem je država izložena kroz garancije koje je tako olako davala, očigledno ne propitujući poslovni model i profitabilnost kompanije", kaže se uz ostalo u priopćenju Lipe objavljenom u ponedjeljak.

Pula: Radnici Uljanika ponovno na ulicama i traže ostavku uprave RADNICI OPET NA POSLU NO Uljanika: Opoziv uprave ne bi pridonio normalizaciji tvrtke

Podsjeća se da država u suvlasništvu Uljanika sudjeluje preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Kapitalnog fonda, koji je dio HZMO-a, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

Pred državom se, smatraju u Udruzi Lipa,  nalazi "Sofijin izbor", odnosno Vlada mora izabrati između dvije katastrofalne opcije: likvidacije Uljanika i 3. maja i ponovne sanacije i restrukturiranje.

"Kako god pogledamo, državni proračun i porezni obveznici bit će oštećeni za nekoliko milijardi kuna", smatraju u Lipi.

Drže i kako Vlada mora odgovoriti kako je moguće da ministri i njihovi timovi tako rizičnu i opasnu situaciju strogo ne nadziru putem vlasničkih mehanizama i ovlaštenja koja imaju kroz državne institucije?

"Kako je moguće da uprava kompanije ugovara brodove sa po 100 milijuna kuna gubitka, a da to nitko ne primijeti i da to saznamo tek kad više nema spasa?", pitaju se u Udruzi Lipa.

Pula: Radnici Uljanika ponovno na ulicama i traže ostavku uprave PROGRAM RESTRUKTURIRANJA Uljanik ipak nastavlja s radom: Raspušten je Štrajkaški odbor

Otvaraju i pitanje eventualne kaznene odgovornosti u Uljaniku. Podsjećaju da je prije nekoliko godina protiv tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a (Ivana Mravka) podignuta optužnica zbog prodaje struje partnerima ispod cijene, čime je ta kompanija oštećena za milijune kuna upitavši kakva je razlika između takvog ponašanja i ugovaranja brodova ispod cijene pri čemu je nanesena šteta brodogradilištu od nekoliko milijardi kuna.

Nakon vijesti da je radnicima Uljanika isplaćena plaća za srpanj preko Hrvatske poštanske banke, koja posluje na tržištu i u čijoj vlasničkoj strukturi postoje i privatni investitori, postavlja se pitanje mogu li tako i drugi zaposlenici privatnih tvrtki prosvjedima iznuditi plaću i kakva se poruka javnosti time šalje, kaže se u priopćenju.

Zaključuje se da Uljanikov primjer pokazuje kako država nije dobar gospodar i da je krajnje vrijeme da se državni portfelj vlasništva i suvlasništva u kompanijama koje posluju na tržištu drastično reducira i to transparentnom prodajom i izbjegavanjem strateških partnera umreženih s lokalnim političarima.

Komentari (5)
  • Zasto je pljackasima i veleizdajnicima omogucen bijeg preko granice a nakon toga nitko od njih nije izlozio istinu tko im je smjestio?

    3. 9. 2018,   15:03
  • Ako država nije dobar gospodar i ne zna upravljati poslovnim subjektom, postavlja se pitanje kako može upravljati proračunom i drugom imovinom te obavljati ostale zadaće koje proizlaze iz nadležnosti pravnog subjekta koji se zove država??

    3. 9. 2018,   15:46
  • Nije Nino pao sa grane,krade,ali i dijeli šakom i kapom,dobar dio ulova ide i HDZu,i državnim institucijama,odnosno pojedincima u njima. Sve je to ista ekipa,kada se dijeli ulov,inače bi Nino već davno završio u buvari.

    3. 9. 2018,   23:58