Obavijesti

News

Komentari 89

'Želim samo peć da ugrije ovo malo života što mi je ostalo...'

'Želim samo peć da ugrije ovo malo života što mi je ostalo...'
1

Kad čovjek ima 85 godina, nema puno želja, objašnjava Elizabeta Ošpuh iz Križovljana kraj Ludbrega. Ima mala primanja, a hitno joj prije zime treba dobra i kvalitetna peć na drva

VIDEO

Svijet je prošli tjedan obilježio Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Uoči tog dana Eurostat je objavio nove podatke o problemu siromaštva u Europskoj uniji tijekom 2017. godine koji su pokazali kako je stanje u Hrvatskoj alarmantno. Čak 27,9 posto stanovništva je na rubu siromaštva ili društvene isključenosti, što je oko 1,2 milijuna ljudi. Čak i nakon što prime socijalne naknade, 20 posto stanovnika ne može si omogućiti osnovne životne potrebe. Zaboravili su ipak napomenuti da u Hrvatskoj živi dio nevidljivih ljudi koji nisu korisnici naknada i novac u ruci nisu vidjeli godinama.

Elizabeta Ošpuh

Bilo je i sreće i tuge u životu, no kad starost dođe, sve to više ne vrijedi ništa. Davnih dana umro mi je muž, a prije sedam godina tu doma na krevetu na rukama mi je izdahnuo sin. Ostala sam potpuno sama, objašnjava Elizabeta Ošpuh (85) iz Križovljana kraj Ludbrega.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:00

Priča kako je cijelog života bila iznimno vrijedna poljoprivrednica. Imala je krave i druge životinje, a suprug je radio na željeznici. Od supruga je dobila obiteljsku mirovinu u iznosu od 1600 kuna. Iznos je, kaže, mali, ali ona je skromna i uspije ga rastegnuti iz mjeseca u mjesec. Najveći udarac bio je prije sedam godina kada se sin razbolio.

- Imao je rak na jeziku. Prošao je 35 zračenja, a imao je jedva 40 godina. Imala sam i dvije sestre i druge rodbine, ali svi su umrli. Sama sam i bez ikoga - govori Elizabeta koja živi u svojoj skromnoj kućici.

Pomažu joj volonterke Hrvatskog crvenog križa. Baka Elizabeta kuha sama, a kaže kako najradije ipak jede jabuke i banane. Iako je uredno, u njezinom je domu sve dotrajalo, pa tako i peć na drva koja je starija od 20 godina.

- Dobro me služila, no lim je pregorio i sad imam složenu podlogu, ali ona nije dobra. Soba se ne zagrijava, ništa ne mogu ispeći i jednostavno ne valja. Ima za kupiti jeftinih peći od 1000 kuna, ali one jako brzo odu kao i ova, pregore, pa onda nemam ništa. Zato bih voljela kad bi mi netko darovao pravu, konkretnu peć na drva koja bi mi ugrijala ovo malo života što mi je ostalo - govori Elizabeta.

Smatra kako je prestara za odlazak u dom ili u udomiteljsku obitelj te da joj kod kuće ništa ne nedostaje - osim peći.  

Hrvatski Crveni križ zajedno s HRT-om pokrenuo je akciju "Uz nas niste sami - za dostojanstven život". Cilj je prikupiti sredstva kako bi starim i siromašnim osobama osigurali uvjete za život dostojan čovjeka. Elizabeti žele kupiti novu peć, ili pronaći donatora koji bi joj darovao novu peć na drva.

Podržite akciju pozivom na broj: 060 9001 (cijena poziva 6,25 kuna s PDV-om; teleoperater: Hrvatski Telekom d.d.), uplatom na račun - IBAN: HR0523600001502387496, otvoren u Zagrebačkoj banci d.d.

Akcija traje od 01.10. do 31.10.2018. godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...