Obavijesti

News

Komentari 15

'Želim život': Imala je tek 29 godina kada nas je napustila...

'Želim život': Imala je tek 29 godina kada nas je napustila...
1

PROŠLO JE 10 GODINA: Od smrti Ane Rukavine do danas Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica je s početnih 150 povećan na 52.679 potencijalnih darivatelja

VIDEO

Ana Rukavina, novinarka Vjesnika koja se u KBC Zagreb liječila od leukemije, umrla je na današnji dan 2006. godine. Imala je tek 29 godina.

Ana se rodila 28. ožujka 1977. godine u Zagrebu, nakon završetka studija počela je raditi u gradskoj rubrici Vjesnika, pa se preselila u Šibenik, gdje se udala i nastavila raditi kao dopisnica Vjesnika. Sredinom 2005. godine dijagnosticirana joj je leukemija. Liječila se na Odjelu za transplantaciju koštane srži na KBC-u na Rebru i počela se oporavljati, da bi se u listopadu 2006. bolest vratila.

Tada je napisala dirljivo pismo o svojim tegobama, moleći za pomoć u liječenju, jer je postojala mogućnost da ode na terapiju u SAD. Njezino pismo se jako brzo proširilo po internetu i drugim medijima te je velik broj ljudi ponudio pomoć. Ana je željela usmjeriti pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine.

U dijelu svog pisma Ana je napisala, ‘…Zapravo mi je teško sročiti što Vas točno želim zamoliti, znam, rekla sam na početku 10 minuta, ali nisam bila sasvim iskrena. Nemojte zamjeriti, nije mi lako. Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život’.

Nakon njene smrti, osnovana je ‘Zaklada Ana Rukavina’, koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži. Slogan zaklade je ‘Želim život’.

U proteklih deset godina Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica je s početnih 150 povećan na trenutnih 52.679 potencijalnih darivatelja. Do sada su, zahvaljujući hrvatskom Registru, za 64 osobe iz Hrvatske i inozemstva povećane šanse za život, a u javnu Banku 12.641 majka pohranila je matične stanice iz pupkovine, od kojih je 3.136 prijavljeno u Svjetski registar, piše šibenski portal.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca