Obavijesti

News

Komentari 17

'Želimo i dalje otkupiti MOL-ov udio u Ini, ali nije jednostavno'

'Želimo i dalje otkupiti MOL-ov udio u Ini, ali nije jednostavno'
1

Tek kada se procijeni vrijednost 49,1 posto Ine koja je u ovom trenutku u mađarskim rukama, onda će Hrvatska reći koji je iznos spremna izdvojiti. Za taj tango je potrebno dvoje, kaže ministar zaštite okoliša i energetike

VIDEO

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u ponedjeljak je istaknuo da Vlada i dalje želi otkupiti MOL-ov udio u Ini, no da to ne ovisi samo o jednoj, nego i drugoj strani.

"Naša namjera da dođe do toga otkupa i dalje stoji", rekao je Ćorić, odgovarajući na novinarska pitanja nakon predstavljanja ciklusa HEP-ovih investicija u solarne elektrane.

No, dodao da taj proces nije jednostavan i ne ovisi samo o jednoj, nego o dvije strane.

"U konačnici, kada evaluacija vrijednosti biznisa 49,1 posto Ine koji je u ovom trenutku u mađarskim rukama bude gotova, Republika Hrvatska će prema drugoj strani komunicirati iznos koji smo spremni izdvojiti. Naravno da u tom trenutku druga strana na takvu ponudu treba odgovoriti. Za taj tango je potrebno dvoje i držimo da ćemo s naše strane proces dovesti do kraja, a što i kako će se tada dogoditi, u ovom trenutku ne mogu ustvrditi", izjavio je Ćorić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zaključio je kako je Hrvatskoj u interesu Ina u hrvatskim rukama odnosno pronalazak novog strateškog partnera.

"Ne bude li to tako, moramo učiniti sve da Ina u postojećem formatu upravljanja bude efikasna i uspješna kompanija koja Republici Hrvatskoj nosi, s jedne strane novac koji proizlazi iz dividende, a s druge što je moguće veći razvojni potencijal, kakav smo od Ine imali priliku doživjeti u nekom ranijem razdoblju", kazao je Ćorić.

Upitan može li vladajuća stranka načiniti zaokret u pogledu odluke o otkupu dionica Ine od MOL-a, pri čemu je novinar ustvrdio da je takav zaokret načinjen kod odluke o gašenju rafinerijske djelatnosti u Sisku, Ćorić je odgovorio kako su naznake koje su dane u nekoliko navrata u vezi poslovanja Ine usmjerene prije svega očuvanju Ine kao vertikalno integrirane kompanije, što uključuje rafinerijski biznis. 

"Nama je definitivno u interesu da što je moguće prije počne modernizacija rafinerijskog biznisa u Rijeci, a što se tiče lokacije u Sisku, poznato je da će se ona transformirati u industrijski centar s nekoliko komponenti i u tom kontekstu držimo da je takav scenarij i u interesu Ine i u interesu Republike Hrvatske kao suvlasnika više od 44 posto dionica Ine", rekao je Ćorić.

Premijer Andrej Plenković krajem 2016. godine objavio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Sredinom siječnja 2017. Vlada je osnovala Savjet za pregovore s MOL-om vezanima uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. Tim tijelom predsjeda premijer Plenković, a Savjet daje smjernice, poduzima mjere i aktivnosti te predlaže Vladi donošenje odluke vezane uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine koje drži MOL.

U travnju lani, pak, Vlada je odabrala konzorcij u kojem su Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ) za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od mađarskog MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina