Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Želite biti policajac? Ne treba vam potvrda o nekažnjavanju...

None Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Gotovo za svaki posao u državnoj službi, ali i kod nekih privatnika bez potvrde o nekažnjavanju teško možete dobiti posao. No ako želite upisati Policijsku akademiju, ta vam potvrda ne treba...

Za upisat se na Policijsku akademiju trebate imati: završenu četverogodišnju školu, manje od 28 godina do 10. rujna 2018.god, posebnu psihičku i tjelesno zdravstvenu sposobnost, propisanu razinu motoričke sposobnosti, te napomenu da ste dostojni za obavljanje policijske dužnosti i da niste član ni jedne političke stranke. No, potvrdu o nekažnjavanju nitko ne traži, donosi slobodnadalmacija.hr.

Naime, MUP objavio na svojim web stranicama za primanje 600 polaznika, za zanimanje policajac/ policajka u 2018./19. godini i nigdje se ne traži potvrda o nekažnjavanju. Novinari su stoga najprije pričali s nekoliko policajaca koji su također iznenađeni što se to više ne traži. 

 - Kad smo se mi upisivali na Policijsku akademiju, morali smo donijeti potvrdu o nekažnjavanju i trebali proći policijsku provjeru. To vam se krije pod tim - jeste li dostojni za obavljanje policijske službe. Šef sektora u policijskoj postaji radi vam provjeru iz kakve obitelji dolazite, sklone problemima ili ne, razgovara sa susjedima…Klasična provjera, neki su na tome i 'padali' – kazali su nam policajci koji su željeli ostati anonimni, jer su još dio MUP-ova sustava.

'Za 20 sekundi provjerimo kakva je tko osoba'

I uistinu, Pravilnik o načinu obavljanje provjere dostojnosti za obavljanje policijske službe na koji se MUP oslanja prilikom prijema novaka u akademiju donijet je za vrijeme mandata bivšeg ministra Ranka Ostojića(SDP) na čelu MUP-a 21. kolovoza 2012.godine. Podijeljen je na 14. članaka, u njemu su detaljno opisani svi koraci: tko može zatražiti provjeru, kako se ona radi…

- Po meni to nije pad kriterija za postat policajac, nego nema potrebe da se bezveze duplira posao. Mi za 20 sekundi možemo u našim terminalima, provjeriti kakva je osoba i na osnovu toga donijeti zaključke, je li zadovoljava sve kriterije da može postati policajac. Danas se dosta stvari može krivotvori, pa tako i potvrda o nekažnjavanju - smatra Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

'Pored malih plaća, politika je uništila našu profesiju'

Njegov kolega Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije, naglašava, da je to potpuno srozavanje kriterija.

- Mi u našim terminalima ne možemo provjeriti da li je neka osoba koja želi postati policajac napravile carinske i porezne prekršaje, da li je netko privatnom tužbom 'gonjen'. Za to je neophodna potvrda o nekažnjavanju sa Suda. Nije to nikakvo dupliranje posla. Pored malih plaća, politika je uništila našu profesiju. Danas možete biti školovan i sposoban, ali ako nemate političku preporuku vi u policiji ne možete napredovati. Zbog tog pada kriterija, prema mojim informacija koje dobivam s terena, sad se za policajca školuju osobe koje su uživali u lakim drogama, bile sklone kocki i sitnim krađama i obijanjima. Još jedan pad dogoditi će se ako se usvoji prijedlog, da policajac može postati osoba sa završenom trogodišnjom školom. Da se razumijemo, ne podcjenjujem nikoga, ni jednog čovjeka ni jednu osobu sa završenom trogodišnjoj školom, ali neki kriteriji moraju postajati - istaknuo je Kajkić.

MUP: Odabrani ipak moraju u primjernom roku dostaviti uvjerenja

U MUP-u kažu, da svi polaznici u primjernom roku moraju donijeti potvrdu kako se protiv njih ne vodi kazneni postupak.

- U glavi IV. „Prava i obveze“ navedeno je da će kandidat/kandidatkinja odabrani za upis u program biti pozvani da u primjernom roku dostave uvjerenje nadležnog suda da se protiv njih ne vodi kazneni postupak - kazali su.

Na pitanje  je li istina da su u prva dva tjedna Policijsku akademiju napustila 183 polaznika, odgovorili su da je to potpuno netočno.

- U potpunosti je netočna informacija da su 183 polaznika odustala od školovanja u prva dva tjedna nastave. Na natječaju je zaprimljeno 2.500 prijava, a nakon provedenih selekcija i vodeći računa o ranijoj praksi da uvijek manji broj kandidata iz subjektivnih razloga odustane, na školovanje je primljeno 788 kandidata, od kojih je pet posto odustalo od daljnjeg školovanja. Naglašavamo kako je Ministarstvo upisalo planirani broj polaznika - kažu u MUP-u.

Tema: Hrvatska

Komentari (56)
  • Pa normalno da ne treba potvrda o nekaznjavanju...pa posten covjek nemoze pendrekat narod

    29. 10. 2018,   11:01
  • Dakle, da ustvrdimo. To se ne zove potvrda o nekažnjavanju već potvrda da se protiv osobe ne vodi kazneni postupak. Bar bi vi novinari malo više trebali znat i istražit, ali opet što očekivat od vas sa 24h koji i dobronamjerne komentare i komentatore brišete i blokirate.

    29. 10. 2018,   10:40
  • Prijatelj mi na akademiji i ovo da je odistalo 180 polaznika je TOCNO , ne znam koga oni sad zavaravaju i zasto uopce negiraju

    29. 10. 2018,   10:51