Obavijesti

News

Želite pokrenuti posao? Evo na što se sve morate pripremiti

Želite pokrenuti posao? Evo na što se sve morate pripremiti

2016. godine osnovano je 14.181 tvrtki u Hrvatskoj, no čak njih 15.140 je u protekloj godini zatvorilo svoja vrata zbog različitih razloga, pokazuje nam izvješće godišnje analize gospodarstva tvrtke Bisnode

VIDEO

Poslovati u plusu nije uvijek lako. U 2017. godini stečaj je proglasilo 878 poslovnih subjekata, što je 41,6 posto više nego godinu dana ranije. Iako su hrvatski poduzetnici motivirani i spremni na puno rada, najmanje jednom su se susreli s nekom od ovih pet stvari koje su kamen spoticanja svakog poduzetnika.

Previsoki porezi

Prema analizi Instituta javnih financija, Hrvatska je preopterećena porezima, a stopa PDV-a od 25 posto među najvišima je u Europi. Previsoki porezi doveli su do situacije u kojoj dio Hrvata ne može ili ne želi plaćati porez. Poduzetnici koji ga mogu platiti često odustaju jer je administracija troma i cijeli proces iscrpljujuć. Visoki doprinosi također su jedan od problema koji muče poslodavce. Primjerice, na prosječnu neto plaću od oko 5.500 kuna poslodavac mora platiti čak 3.500 kuna davanja. Posljedica visokih doprinosa je rjeđe zapošljavanje, jer mali i srednji poduzetnici teško mogu izdvojiti tako visok postotak davanja državi. Podsjetimo, Hrvatska je u prosincu 2016. godine bila među zemljama EU s najvišom stopom nezaposlenosti od čak 11,4 posto

Stalne izmjene zakona

Poduzetnike u efikasnom poslovanju usporavaju promjene u zakonu koje često ni sami poreznici ne mogu pratiti. Online informiranje još nije dovoljno razvijeno u Hrvatskoj pa poslodavci ovise o birokraciji. Istraživanje Eurobarometra pokazalo je kako čak 64 posto hrvatskih tvrtki smatra kako ih učestale izmjene zakona znatno usporavaju u poslovanju. Također, otkriveno je i kako ove promjene najviše pogađaju poduzeća u sektoru građevine i energetike. S obzirom na to da čak ni hrvatski poduzetnici ne mogu pratiti česte izmjene zakona, ne čudi što to ne uspijevaju ni strani ulagači.Naime, oni upozoravaju na neujednačena rješenja raznih razina porezne vlasti koja im otežavaju uvjete poslovanja. 

Spora državna administracija i čekanje u redovima

Porezne prijave, čekanje u banci, pošti i drugim uredima, prema neslužbenim procjenama, nekim tvrtkama godišnje odnese više od 60 radnih dana. No na neke stvari u procesu ipak možete utjecati. Kako biste spriječili da se to događa i vama, razmišljajte digitalno. Čekanje u banci, naprimjer, možete zamijeniti mBankingom. Mobilna aplikacija omogućuje brzo upravljanje financijama od 0 do 24 sata, pristup osobnim i poslovnim računima na jednom mjestu, uvid u sve račune, opciju „slikaj i plati“ te brojne servise. Inovacije poput ove uštedjet će vam dragocjeno vrijeme. 

Korupcija

Ova društvena pojava nije štetna samo za javne organizacije, nego i za one privatne. Članice Europske unije korupcija godišnje košta oko 120 milijardi eura, doznaje se iz izvješća Eurobarometra. Čak 90 posto domaćih tvrtki prema tom izvješću navelo je da ima problema u poslovanju upravo zbog raširene korupcije. Ona se u ekonomskom svijetu odnosi na preraspodjelu novca iz manje profitabilnih sektora, poput zdravstva, školstva i socijalne skrbi, u one rentabilne kao što su promet i graditeljstvo. To sužava izbor sektora za poslodavce u kojima pokreću i razvijaju posao. Na ljestvici indeksa CPI Transparency Internationala Hrvatska je u 2016. godini s 50. pala na 55. mjesto po korumpiranosti. Nalazimo se u društvu sa Slovačkom i Mađarskom, znatno iza Slovenije, ali i pet mjesta ispred Italije. Najmanje je korupcije u Danskoj i Novom Zelandu.

Rokovi plaćanja 

Svaki peti račun u Hrvatskoj nije plaćen ili se kasni s njegovim plaćanjem, pokazuje to EOS istraživanje „European Payment Practices“ za 2016. godinu. Neki od najčešćih razloga tome su prezaduženost, osobni bankrot ili namjerno neplaćanje, otkrilo je istraživanje. Ovakvo negativno poslovno okruženje loše utječe na poslovanje u obliku likvidnosti, a nije privlačno ni stranim investitorima. Zabrinjavajuć je i podatak iz spomenutog istraživanja kako svako drugo poduzeće u Hrvatskoj u budućnosti ne vidi promjene u navikama plaćanja.

Pokušajte ne ući u ciklus neplaćanja i ugovorite barem dio plaćanja avansno ili odmah po isporučenju robe ili usluge. Poslovanje u Hrvatskoj ima mnogo prepreka i izazova, no informiranost i planiranje unaprijed svakako će pomoći vašim poduzetničkim nastojanjima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje