Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Želite promijeniti dopunsko? To ponekad traje i do tri mjeseca

None Foto: dreamstime

Najjeftinije zdravstveno osiguranje stoji 30 kuna, ali pokriva do tri tisuće kuna. Stariji od 60 uglavno plaćaju značajno više...

U banci sam htio ugovoriti trajni nalog za dopunsko osiguranje. Spomenuo sam da polica uskoro istječe pa su mi ponudili jeftiniju. Pristao sam i poslije saznao da staru treba tri mjeseca ranije otkazati, požalio nam se čitatelj.

Dugoročnu policu dopunskog osiguranja doista treba pismeno otkazati najkasnije tri mjeseca prije isteka obračunske godine, rekli su nam osiguravatelji. Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) navode da su police sklopljene na godinu dana, a automatski se obnavljaju ne izjasni li se osiguranik pismeno da je više ne želi. No polica se može otkazati bilo kad, a otkazni rok je tri mjeseca, ali osiguranik će morati platiti razliku između troškova zdravstvene zaštite i iznosa pripadajuće premije ako su troškovi veći od iznosa koji je uplatio do prijevremenog raskida.

Većina ostalih osiguravatelja te dugoročne police koje su sklopljene na neograničeno spominju kao prednost jer osiguranik neće ostati bez pokrića i sam plaćati participaciju.

 • Triglav / 30kn: To najjeftinije osiguranje ima ograničeno pokriće najviše 3000 kuna na godinu. ako je bez ograničenja, stoji dvostruko više.
 • Allianz / 45 kn: Najjeftiniju policu mogu ugovoriti oni do 40 godina, a za starije od 61 godine stoji najviše - 170 kuna.
 • Wiener / 45 kn: Tri su cijene i kategorije polica. najjeftinija je za one do 39 godina, a najskuplja za starije od 60 godina i stoji 130 kuna.
 • Generali / 63 kn: Onome tko nije koristio osiguranje tijekom ugovora vratit će 15 posto premije. pokriva i b listu lijekova.
 • Merkur / 65 kn: Do 65 godina polica dopunskog zdravstvenog osiguranja stoji 65 kuna. Starijima je cijena 200 kuna.
 • Uniqa / 65 kn: Policu se može ugovoriti i samo na godinu dana. Neće se automatski produljiti pa je lako ostati ‘nepokriven’.
 • Croatia / 70 kn: Do 60 godina je 70 kuna, Za B listu stariji od 51 godine platit će 129 kuna, 30 više no mlađi. Stariji od 61 moraju uzeti B listu.
 • HZZO / 70 kn: Bez obzira na godine, svi osiguranici policu dopunskog plaćaju jednako i nema ograničenja potrošnje.

Cijene ovise o godinama

Generali, Merkur, Triglav, Uniqa i Wiener imaju i police koje se sklapaju na određeni rok, nakon kojega treba ugovoriti novu. Obično je na godinu, a kod Triglava na tri i pet.

Iz Generali osiguranja kažu da se te kratkoročne police ne mogu otkazati.

Većina osiguravatelja ima više kategorija dopunskog, ovisno o godinama osiguranika. Najjeftinije je za mlađe, za koje se pretpostavlja da će dopunsko koristiti manje. Najskuplje je za starije, a ovisno o osiguravatelju, “stariji” su od 60, 61 ili 65 godina.

Generali zdravstveno osiguranje mogu ugovoriti samo oni do 65 godina, a polica uključuje i B listu lijekova koju drugi osiguravatelji dodatno naplaćuju.

Iz Croatia osiguranja kažu da će oni koji kod njih ugovore policu dopunskog do kraja ove godine dobiti na dar tu B lista lijekova za prvu godinu osiguranja. No u Croatiji je polica uz B listu inače obavezna za starije od 61 godine, a mjesečno stoji 299 kuna.

Jedino dopunsko kod HZZO-a košta isto bez obzira na godine osiguranika.

Većina osiguravatelja će obavijestiti o isteku police mjesec dana ranije. Iz Alianza kažu da ne obavještavaju jer je polica dugoročna, a Wiener će javiti samo osiguraniku koji zbog godina prelazi u skuplju kategoriju.

Ne vrijedi odmah

Polica dopunskog osiguranja pokriva troškove participacije u osnovnom osiguranju. Postoji i dodatno zdravstveno osiguranje koje pokriva usluge sistematskih, specijalističkih i laboratorijskih pretraga.

Prije ugovaranja bilo koje police treba se raspitati i odabrati onu koja pojedincu najbolje odgovora. Treba provjeriti i otkad osiguranje vrijedi. obično je to 15 dana od ugovaranja, a za B listu i 30 dana. U Triglavu onaj tko ne plati dvije rate na može koristiti prava iz osiguranja.

Komentari (2)
 • I da HZZO povisi dopunsko na 100 kuna, meni osobno je prihvatljivo kada se gledaju druge osiguravajuće kuće na ovom polju djelovanja.

  15. 11. 2019,   07:11
 • Jebo vas ono placamo ga a nece da nas ljeci te!😝

  14. 12. 2019,   22:57