Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Željka Markić na dan izborne šutnje maršira protiv pobačaja

None Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Politički tajnik HDZ-a, Lovro Kuščević, komentirao je kako je pravo na prosvjed pravo svakog građanina, a da je pitanje abortusa od prevažnog značenja za RH

Najavu premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da će njegova stranka u dugoj kampanji za Europski parlament građanima nastojati približiti europske teme mogao bi osujetiti plan konzervativnih udruga vezan uz organizaciju ovogodišnjeg Hoda za život, objavio je u petak Večernji list.

"Organizatori ove akcije jučer su objavili plan za ovogodišnje povorke, koje će u Osijeku i Rijeci hodati 18. svibnja, a u Zagrebu, Splitu i Zadru tjedan kasnije, 25. svibnja, što je sam dan izborne šutnje, odnosno dan uoči euroizbora. Iako su neslužbene informacije govorile kako su katoličke udruge među sobom u svađi te kako Hoda za život ove godine možda i neće biti, koordinatori ove akcije obratili su se jučer javnosti iz Osijeka i poručili kako će građani i ove godine imati priliku hodati za život i to dvije subote i u gradovima u kojima povorki ranije i nije bilo, poput Osijeka i Zadra", piše Večernji list.

A dosadašnjem nazivu "Hod za život" organizatorica Hoda u Osijeku Lidija Blagojević pridodala je i "obitelj i Hrvatsku", što bi na dan izborne šutnje itekako moglo odjeknuti u ušima konzervativnih birača, ističe dnevnik.

"Ove godine prvi put organiziramo Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Osijeku, 18. svibnja, kada će Slavonija, Baranja i Srijem moći hodati za život", rekla je Lidija Blagojević, a njezini kolege ponovili su "stare" poruke o nužnosti zaštite prava svakog čovjeka na život, od začeća do prirodne smrti.

Politički tajnik HDZ-a, Lovro Kuščević, komentirao je kako je pravo na prosvjed pravo svakog građanina, a da je pitanje abortusa od prevažnog značenja za RH. Međutim, Kuščević naglašava kako problematiku pobačaja treba odvojiti od politiziranja i prepustiti stručnim i znanstvenim raspravama.

"Ako je svrha Hoda za život predizborna kampanja ili aktivnost u političke svrhe, onda namjere organizatora nisu časne i služe političkoj zloupotrebi tog pitanja. HDZ se zalaže za znanstvenu raspravu o abortusu" poručio je Kuščević.

U strankama na desnici uzvraćaju pak da je riječ o građanskom, a ne političkom okupljanju te kako odabrani datum nije rezultat političkog predumišljaja, nego čista koincidencija.

Komentari (60)
  • I šta ste napravili? Hrvatice idu na pobačaj u Sloveniju, na umjetnu oplodnju u Makedoniju. Naše zdravstvo grca u dugovima, a novci se ostavljaju drugim državama.

    19. 4. 2019,   10:48
  • Odhodajte u srednji vijek i ostanite tamo.

    19. 4. 2019,   11:38
  • Samo vi hodajte...to ce nas sigurno izvuci iz gliba i odmah ce nam sve procvitati!

    19. 4. 2019,   10:54