Obavijesti

News

Komentari 399

Obuljen Koržinek: Ovako se o kulturi razgovaralo prije 90-ih

Obuljen Koržinek: Ovako se o kulturi razgovaralo prije 90-ih
2

U Otvorenom su gostovale ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek i Željka Markić iz inicijative U ime obitelji koja kaže da je nedopustivo da neki filmovi i kazališne predstave vrijeđaju pojedine društvene skupine

VIDEO

U emisiji Otvoreno HRT u utorak je tema bila govor mržnje na internetu. Gosti u studiju bili su bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, Igor Peternel iz Hrvatskog helsinškog odbora, kolumnist Telegrama Dragan Markovina, Krunoslav Borovec iz MUP-a te Željka Markić iz inicijative U ime obitelji.

Na početku emisije prikazan je prilog u kojemu se, između ostalog, govorilo o kolumnistici Aneli Todorić koja se požalila na slobodu govora nakon svog teksta o životinjama u krevetu. 

Obuljen-Koržinek govorila je o nadolazećem zakonu o medijima i kazala kako je u rad na njemu uključen niz ministarstava i agencija, kao i pučka pravobraniteljica. Ranko Ostojić rekao je kako je Njemačka ekstreman primjer ovakvog zakona. 

- Uvela je radikalne mjere. Odlučili su se za varijantu društvenih mreža, a ne medija. Kad sam vidio Stankovićevu poruku, ona se odnosila na mržnju u medijima. U njemačkom modelu kazne su drakonske - rekao je Ostojić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Željka Markić osvrnula se na slučaj Praljkovog samoubojstva, kad je, Facebook, tvrdi, cenzurirao one koji su ga nazivali junakom.

- Imali smo oblik cenzure. Mislim da je Njemačka uzela dobar pristup kažnjavanja velikih platformi. Ja razlikujem društvene mreže, ljude i medije. Mislim da jedan veliki dio medija u Hrvatskoj nije profesionalan. Oni huškaju i stvaraju oblik mržnje na određene ljude koji oni po svom ključu odabiru. Na portalu Narod kolumnistica je objavila članak o kućnim ljubimcima. Ja sam u svoj inbox dobila slike ljubimaca i uvrede. Rekli su mi da me vrijeđaju jer vrijeđam druge pse - rekla je Markić.

- Mislim da ste zadnji koji možete govoriti o borbi protiv govora mržnje - rekao joj je Ostojić nakon što je nabrojao afere s Narodom, na što je Markić odgovorila da te tvrdnje nisu točne.

Markovina kaže kako su riječi Željke Markić i djelovanje njenog portala u raskoraku. 

- Gđa Markić je krivo protumačila situaciju u Njemačkoj. Tamo je zabranjeno veličanje ratnih zločina. Vi možete misliti što hoćete o Praljku, ali on je ratni zločinac - rekao je Markovina. 

- Što se tiče Praljka, tražili smo da se hrvatske građane zasluži od cenzure. Tu se ne radi o veličanju ratnog zločina nego o borbi za istinu - odgovorila je Markić.

Željka Markić slaže se da treba postojati sloboda izražavanja u umjetnosti, ali ne slaže se da porezni obveznici trebaju financirati ono što nije u interesu kulture u Hrvatskoj. Kaže da Ministarstvo kulture dodjeljuje sredstva za portale, predstave ili filmove koji šire netoleranciju.

Markić je izjavila kako je nedopustivo da neki filmovi i kazališne predstave vrijeđaju pojedine društvene skupine. Spomenula je film 'Ministarstvo ljubavi' i predstavu Olivera Frljića 'Hrvatsko glumište'.

Ministrica kulture joj je odgovorila kako ne bi smjela miješati kazališne predstave, knjige i filmove s društvenim mrežama.

- Gospođo Markić vrijeme kada smo na ovakav način razgovara o kulturi bilo je prije '90-tih. Tada su kultura i umjetnost morali propagirati samo jednu istinu. Ponosna sam što u Hrvatskoj u ovih 28 godina nije zabranjena niti jedna predstava ili film', naglasila je ministrica kulture.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 399
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina