Obavijesti

News

Komentari 33

Željka Markić traži: 'Ukinite odluku o najmu sabornice'

Željka Markić traži: 'Ukinite odluku o najmu sabornice'
1

Udruga U ime obitelji traži ukidanje odluke saborskog Predsjedništva kojom se omogućuje strankama s klubom u EU parlamentu da iznajme dvoranu u kojoj zasjeda najviše predstavničko i zakonodavno tijelo RH

VIDEO

Poštovana saborska zastupnice, poštovani saborski zastupniče, tražimo od Vas da temeljem mandata koji su Vam povjerili hrvatski građani ukinete odluku saborskog Predsjedništva kojom se omogućuje strankama s klubom u Europskom parlamentu da iznajme dvoranu u kojoj zasjeda najviše predstavničko i zakonodavno tijelo Republike Hrvatske - stoji u priopćenju udruge U ime obitelji koji potpisuje Željka Markić.

Predsjedništvo Sabora je sabornicu iznajmilo Europskoj pučkoj stranci, tvrde, na dan 19.11.2019. za 35.000 kuna, čime je narušeno dostojanstvo Hrvatskog sabora kao najvišeg zakonodavnog tijela i simbola hrvatske državnosti i opstojnosti. Da bi se iznajmljivanje omogućilo - nadopunjen je Pravilnik o korištenju saborskih prostorija.

- Koliko nam je poznato, ovo je prvi slučaj u europskoj parlamentarnoj povijesti da se glavna dvorana za raspravu i glasovanje jednog parlamenta - Hrvatskog sabora, daje na korištenje i najam nekoj političkoj stranci, i to stranoj - EPP-u.Za spornu odluku su na Predsjedništvu Sabora glasovali HDZ-ovi Gordan Jandroković, Milijan Brkić i Željko Reiner, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin kao zastupnik talijanske nacionalne manjine, dok je MOST-ov Božo Petrov bio suzdržan. U Republici Hrvatskoj “vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu” (Ustav, čl. 1.) - hrvatskim građanima, stoga su hrvatski građani iznad Sabora. Prema ustaljenim demokratskim standardima, sabornicu mogu koristiti samo oni koje su hrvatski građani na izborima ovlastili da ih zastupaju, kao i učenici i studenti u slučaju simulirane sjednice - tvrdi u priopćenju Željka Markić.

Nadalje navodi, kako u pokušaju opravdavanja svoje sramotne odluke o najmu sabornice, Plenkovićev HDZ manipulira javnošću tvrdnjom da su druge države dopustile korištenje svojih prostorija u parlamentima za neparlamentarne svrhe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Iznajmljivanje ili dopuštanje uporabe dvorana i prostorija je višegodišnja praksa i u Hrvatskom saboru – i to nitko ne dovodi u pitanje. No, svoju glavnu dvoranu za raspravu i glasovanje nikad dosad nije ustupio, a kamoli iznajmio ni Hrvatski sabor, a ni parlamenti država koje je g. Plenković netočno davao za primjer – što su parlamenti Litve, Danske i Finske potvrdili hrvatskim medijima - stoji u priopćenju.

Prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, je povodom konstituiranja prvog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. istaknuo značaj Hrvatskog sabora za izabrane saborske zastupnike: “U obnašanju naših dužnosti valja nam uvijek imati na umu činjenicu da u gotovo četrnaestostoljetnoj pisanoj povijesti Hrvata ni u jednoj drugoj ustanovi hrvatskoga narodnog života nije bila tako izrazito očitovana opstojnost, samosvojnost i samoodređenje kao u neprekidnosti trajanja i djelovanja Hrvatskoga sabora.' - objašnjava Željka Markić

- Premijer Plenković vrijeđa hrvatske građane - birače kada naziva “neupućenima” i “neznalicama” one koji se protive obezvrjeđivanju sabornice najmom i korištenjem od strane bilo koga tko nije saborski zastupnik i koga za to nisu ovlastili hrvatski građani. U Domovinskom ratu je 8257 hrvatskih branitelja dalo svoj život boreći se protiv agresije strane države - Srbije, koja je željela zagospodariti Hrvatskom i njezinim institucijama, prije svega Hrvatskim saborom. Davanjem sabornice u najam Plenkovićev HDZ s SDP-om i manjinskim zastupnikom Furiom Radinom obezvrjeđuje žrtvu hrvatskih branitelja. Poput Milanovićevog SDP-a s nasilnim uvođenjem ćirilice u grad Vukovar, ova velika koalicija na djelu provodi agresiju nad simbolima hrvatske državnosti - zaključuje Željka Markić.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a