Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Željko Komšić: 'Zatvaram Čovićeve urede u Mostaru!'

None Foto:

Novi član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je potvrdio kako planira ispuniti obećanje i zatvoriti ured svojeg protukandidata na izborima Dragana Čovića

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u utorak je potvrdio kako kani ispuniti obećanje dano u predizbornoj kampanji o zatvaranju ureda hrvatskog člana državnog vrha u Mostaru, što ga je tamo tijekom svog mandata otvorio Dragan Čović, a sredstva koja su izdvajana za održavanje tog zdanja bit će preusmjerena za financiranje potreba mostarskih studenata.

POGLEDAJTE VIDEO:

U Komšićevoj izjavi, koja je u utorak dostavljena medijima iz središnjice njegove stranke Demokratska fronta (DF), stoji kako će on predložiti da se zgrada u kojoj je Čović otvorio ured ustupi na korištenje dvama sveučilištima koja djeluju na istočnoj i zapadnoj obali Neretve.

Zeljko Komsic of Democratic Front (DF) attends a news conference where he declared himself the winner of the Croat seat of the Tri-partite Bosnian Presidency in Sarajevo PREDSTAVNIK HRVATA: Komšić nakon izborne pobjede: 'Imamo pravo tužiti Hrvatsku!'

Kako nadalje navodi Komšić, neposredno pored rezidencije dosadašnjeg člana Predsjedništva BiH nalazi se porušena sveučilišna čitaonica koju nitko nije ni pokušao obnoviti nakon rata.

- Želim vidjeti kakve su mogućnosti da trenutne prostorije ureda Predsjedništva BiH u Mostaru učinimo zajedničkim prostorom za učenje i aktivnosti studenata Univerziteta Džemal Bijedić i Sveučilišta u Mostaru - kazao je Komšić najavivši kako se zbog toga planiran sastati s predstavnicima studenata dvaju sveučilišta i razmotriti njihova očekivanja i prijedloge.  

Upitna zakonitost odluke

- Najavio sam zatvaranje tog ureda, no ne želim da prostorije zjape prazne i neiskorištene -  kazao je Komšić.

Čović je ured u zapadnom dijelu Mostara otvorio u travnju 2016. godine s obrazloženjem kako na taj način želi biti bliže ovom gradu i njegovim građanima.

Zeljko Komsic of Democratic Front (DF) attends a news conference where he declared himself the winner of the Croat seat of the Tri-partite Bosnian Presidency in Sarajevo UPOZORIO GA Komšić: Plenković nema ništa s ovim, ovo su naši izbori...

Iako je već tada postavljeno pitanje zakonitosti te odluke u poslovniku o radu Predsjedništva BiH, ovakvi slučajevi nisu tretirani. Tamo stoji samo kako se konstituirajuća te sve druge redovite i izvanredne sjednice državnog vrha održavaju u Sarajevu, osim ukoliko se ne donese drugačija odluka.

Prije Čovića svoje urede izvan Sarajeva odnosno u Banjoj Luci imali su dvojica srpskih članova državnog vrha, Nebojša Radmanović i Mladen Ivanić.

Komšić je u svojoj izjavi istaknuo kako je njegova najava o zatvaranju mostarskog ureda dokaz njegove nakane da u iduće četiri godine mandata bude osoba koja će povezivati ljude, u konkretnom slučaju studente u Mostaru, koji i dva i pol desetljeća nakon rata studiraju i žive odvojeni etničkim crtama.

Zeljko Komsic of Democratic Front (DF) attends a news conference where he declared himself the winner of the Croat seat of the Tri-partite Bosnian Presidency in Sarajevo VELIKI INTERVJU Željko Komšić: Ja više volim BiH nego Republiku Hrvatsku

Kazao je i kako mu je plan raditi na postupnom približavanju svih u obrazovnim institucijama u nastojanju da se ukloni postojeća segregacija učenika u srednjim i osnovnim školama po nacionalnoj pripadnosti. 

Komentari (61)
  • Jel još postoje HDZovi koncentracijski logori u Mostaru? Ha,ha,ha,taj bosanski HDZ je još triput gori od našeg!

    9. 10. 2018,   16:29
  • Kažeš da si Hrvat , Antun Gustav Matoš kaže : " Hrvatska vidi toliko čuda al ne nađe štrika za toliko Juda "

    9. 10. 2018,   15:10
  • Čovjek nije zatucan, vidi mnogo šire od svog bunjišta

    9. 10. 2018,   18:32