Obavijesti

News

Komentari 149

Željko Rohatinski 5 godina nije plaćao ratu za stan od 200 kn

Željko Rohatinski 5 godina nije plaćao ratu za stan od 200 kn
1

Ukupan dug ljudi koji su dobili nekadašnje društvene stanove u otkup za simboličnu cijenu, ali ne plaćaju rate, popeo se na pet milijuna kuna i sada se odlučila umiješati država...

VIDEO

U Hrvatskoj još 1231 čovjek otplaćuje nekadašnje društvene stanove. Uvjeti su bili i više nego povoljni: otplata na 30-ak godina uz kamate od jedan posto. Ako i ne plaćate rate, nitko vas ne blokira, ne ovršuje i ne tjera iz stana.

Čak trećina njih odlučila upravo na to - ne plaćati rate otkupa. No, kada se njihov ukupni dug popeo na pet milijuna kuna, odlučila se umiješati država, piše HRT.

Među dužnicima je i bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski sa suprugom. Za oko 8.500 eura otkupili su stan od 63 četvorna metra u Novom Zagrebu. Iako im je rata dvjestotinjak kuna - pet godina nisu plaćali.

Rohatinski je u razgovoru za HRT rekao da je cijeli taj slučaj za njega marginalan i nije vrijedan spomena. Oglasili su prodaju stana, pa će neki novi vlasnik podmiriti i dug državi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Godine 1992. država je omogućila osobama koje su živjele u društvenim stanovima sa stanarskim pravom otkup po povlaštenim uvjetima. Mjesečna rata - uglavnom od 20 do 50 eura. Najviše stotinu - u elitnim zagrebačkim četvrtima. Ali i uz tu cijenu - oko 400 kupaca državi ne plaća redovito.

Rekorder je vlasnik troipolsobnog stana u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Državi s kamatama duguje 300.000 kuna ili oko 40.000 eura. A stan je u otkup dobio za nepunih 17.000 eura.

- Nažalost, pojedinci ne plaćaju ni simbolične iznose, iako vidimo da mnogi nisu materijalno ugroženi, ni egzistencijalno - rekao je ministar državne imovine Goran Marić. Marić najavljuje da će dužnici uskoro dobiti poziv da podmire dug ili će ih država tužiti.

Od takvog poziva ne treba strahovati 98-godišnji Josip Manolić koji je među 808 vlasnika stanova koji uredno podmiruju obveze, javlja HRT.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji