Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Zemlje koje su ukinule drugi stup sa zavisti gledaju na nas'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Izmjenama zakona također se mirovinskim fondovima otvara mogućnost ulaganja u startupove, ali ne u pojedinačne, već u platforme i fondove, a Mirando Mrsić ga je upozorio da je to jedno od najrizičnijih ulaganja

U drugom dijelu saborske rasprave o mirovinskoj reformi ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić uvjeravao je da se reformom uvodi bolje upravljanje i veća transparentnost sustava, veća kontrola rizika te jača drugi mirovinski stup, na što ga je  Mirando Mrsić (Demokrati) pozvao da se ne kocka novcem građana.

- Pitanje ukidanja drugog stupa nije bilo ni u jednoj verziji. Zemlje koje su ukinule drugi stup danas gledaju sa zavisti na Hrvatsku. Poljska, Mađarska i Slovačka rade na ponovnom uvođenju obvezne mirovinske štednje jer su shvatile da nema alternative za takvu mirovinsku štednju - naglasio je Pavić u objedinjenoj raspravi o zakonima o obveznim mirovinskim fondovima, dobrovoljnim mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućim društvima.

Zagreb: Sindikati prosvjeduju protiv mirovinske reforme SINDIKATI PROTIV RADA DO 67. Pripremaju pitanja: Mirovinsku će poslati na novi referendum

Istaknuo da će izmjenom švicarske formule rate iz drugog stupa rasti za 7 do 9 posto, kao i da će smanjenjem naknada fondovima više ostati novca za umirovljenike.

Izmjenama zakona također se mirovinskim fondovima otvara mogućnost ulaganja u startupove, ali ne u pojedinačne, već u platforme i fondove, dodao je ministar.

Mirando Mrsić (Demokrati) pozvao ministra da se ne kocka novcima građana. "Ulaganje u start-upove je jedno od najrizičnijih ulaganja i sve države EU-a imaju ograničenja da mirovinski fondovi ne ulažu u startupove niti investicijske fondove rizičnog kapitala", kazao je Mrsić.

"Što imate protiv poduzetnika? Zašto ne bismo omogućili upravo našim startupovima da koriste te novce ", upitao ga je Pavić i naglasio da će se u suradnji s HANFA-om izraditi pravilnik i maksimalno smanjiti rizik.

Zagreb: Dva tjedna prije ljetne stanke Sabor pokuÅ¡ava uloviti rokove ZEKANOVIĆ O REFORMI 'Recite mladima koji počinju raditi da neće imati mirovine!'

Silvano Hrelja (Glas i HSU) predložio je da se umjesto u startupove omogući investiranje u municipalne obveznice kao sigurniju investiciju.

Rasprava o mirovinskoj reformi bila je prekinuta i stankama u kojima su se vladajući i oporba međusobno optuživali tko je odgovoran za stanje u Hrvatskoj.

Branko Bačić (HDZ) kazao je da je upravo SDP dok je bio na vlasti uveo produljenje radnog vijeka do 67 godina, da je 2014. urušio drugi mirovinski stup, kao i da je tada deficit proračuna bio preko 10 milijardi kuna, broj nezaposlenih premašivao 330 tisuća, a mirovine bile manje nego danas.

REFORMA IDE U SABOR 'Mirovine su sigurne. Nastavit ćemo njihovo daljnje povećanje'

"Podaci koji su ostali nakon vas predstavljali su pustoš i u sustavu mirovinskog osiguranja i u državnom proračunu", kazao je Bačić SDP-ovcima dodavši da je s druge strane HDZ u protekle dvije godine povećao mirovine za preko 6,4 posto.

Peđa Grbin (SDP) odgovorio mu je da suprotno njegovim stavovima mirovinska društva koja posluju u drugom stupu još nisu propala, a Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je da je upravo HDZ najodgovorniji za stanje u kojem se nalazi Hrvatska.

Zbog zlouporabe institucije povrede poslovnike i dobacivanja iz klupa nekolicina zastupnika zaradila je i opomene.

Komentari (26)
  • Grmoja ti u saboru vice, dere se da mladi odlaze zbog vase politike, a koji je bia tvoj odgovor????? Da je on ljubomoran jer nije na vlasti....😠😠 I, to je tvoj odgovor na bijeg mladih iz domovine koju vole????????😠😠😠 😠😠 Zemljo otvori se..😠😠😠😠

    4. 12. 2018,   21:00
  • e moj ministre, koji si ti beskičmenjak, vidim da si pokupio bahatost Velikog Vođe...

    4. 12. 2018,   21:15
  • Da li ovaj stvarno vjeruje u ono što priča

    4. 12. 2018,   21:05