Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Žena (50) preminula nakon što ju je osa ubola u jezik

None Foto: N.Pavletić 3

Jadranka Šnur (50) panično je urlikala da ju je ubola osa. Dok je Hitna bila na putu, Jadranki je pozlilo. Počela se gušiti. Doktori su stigli prekasno

Mama je kuhala ručak u ljetnoj kuhinji. Ja sam bio u kući. Uletjela je u sobu, držala se za usta i panično urlikala da ju je ubola osa, suznih očiju pričao nam je Marijan Šnur (23). U subotu oko podne u zaseoku Baretići u crikveničkom zaleđu Jadranku Šnur (50) ubola je osa u jezik. Dvadesetak minuta kasnije već je bila mrtva.
- U prvi tren nisam mogao razaznati gdje ju je ubola. Nisam paničario jer i prije su nas ose ubadale. Mama je vikala da je vozim na Hitnu, no inzistirao sam da ju pozovemo. Otišao sam ugasiti štednjak u kuhinju, mama se krenula preodjenuti. Tad sam začuo urlikanje i zapomaganje bake Anke. Dok je Hitna bila na putu, mami je pozlilo, počela se gušiti i poplavjela su joj usta. Nemoćno je legla na krevet. Položio sam je na pod, Hitna ju je reanimirala, ali mama je prestala disati - ispričao nam je Marijan.
Hitna je stigla desetak minuta nakon poziva.
- Počeli smo reanimaciju, masiranje srca i davanje kisika. Pomoći, na žalost, nije bilo. Mogli smo samo konstatirati smrt. Trudili smo se više od pola sata, poduzeli sve što je bilo u našoj moći, no pacijentica je izgubila bitku. Ovakvi su slučajevi rijetki, ali dešavaju se. Ubod ose izazvao je jaku alergijsku reakciju, jezik je natekao i pacijentica se jednostavno ugušila - rekla je Davorka Gudac, liječnica Hitnog trakta crikveničkog Doma zdravlja, koja je s ekipom otišla na mjesto tragedije. Marijan je dan ranije brao grožđe u dvorištu. Spremio ga je u ljetnu kuhinju, gdje mu je mamu ubola osa.
- Čuli smo sirenu Hitne, vozili su munjevitom brzinom. Ništa nam nije bilo jasno, Jadranka nije bila bolesna, odjednom kažu da je preminula - šokirani su susjedi.DO SMRTI NEKAD PROĐE I SAMO PET MINUTA

Oteklina oko mjesta uboda, svrbež, otjecanje očiju, a potom i ždrijela te glasnica, simptomi su alergijske reakcije na ubod insekta, kaže doc.dr. Sanja Popović-Grle. Čovjek, na žalost, ima samo do pet minuta do pola sata da primi terapiju prije smrti. Onaj tko zna da je alergičan uza se mora imati antialergijske lijekove i adrenalin, upozorava liječnica.

Komentari (13)
  • koja tragedija, jadna žena,iskrena sućut sinu i obitelji,počivala u miru...

    10. 8. 2009,   19:23
  • Kako nekog politicara\'\'lopova\'\' ne upikne osa!

    10. 8. 2009,   20:11
  • Nije tu samo došlo do gušenja, već i trovanja od samog uboda. Sve u svemu strašna, bizarna smrt.

    10. 8. 2009,   17:52