Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Žena demon': Poslala je pola milijuna ljudi u plinske komore

None Foto: wikipedia

Na današnji dan prije 70 godina obješena je Maria Mandel jedna od najokrutnijih žena u povijesti. Ona je bila zapovjednica u koncentracijskim logorima nacističke Njemačke...

Maria Mandel bila je bila postolareva kći, rodom iz Austrije, a u zloglasnom logoru smrti Auschwitzu bila je odgovorna za smrti oko pola milijuna zatvorenika.

Karijeru je započela kao čuvarica u koncentracijskom logoru kod Lichtenburga 1938.godine. Tada se pridružila SS-u. Tamo je Maria, tada 26-godišnjakinja radila s još pedesetak SS-ovki, a uskoro je prebačena u veći koncentracijski logor. U logoru Ravensbruck u blizini Berlina počinje raditi u svibnju 1939. a nadređene je toliko impresionirala da je samo godinu dana kasnije postala zapovjednica logora.

Imala je apsolutnu moć

Nakon toga karijeru krvnice nastavlja u najpoznatijem i najzloglasnijem nacističkom logoru Auschwitz gdje do odmah do izražaja dolaze njezine 'sposobnosti'.Od listopada 1942. u Auschwitzu je bila na visokoj poziciji i imala je skoro apsolutnu moć. Iznad nje bio je samo Rudolf Hess kao zapovjednik logora. Osobno bi provjeravala popise zarobljenika i osobno bi ih poslala u plinske komore.


Upravo na tom radnom mjestu zbog svoje nevjerojatne okrutnosti dobiva svoj glasoviti nadimak 'Zvijer'. Jedan od omiljenih hobija ove inteligentne, ali silno pakosne i krvoločne žene bio je birati djecu koju bi onda dala smaknuti...

Često bi stajala na vratima logora i nijemo promatrala zatvorenice kako prolaze.Ako bi neka slučajno okrenula glavu i uzvratila pogled, Maria je tražila da napusti kolonu. Više je nitko ne bi vidio...
Često bi imala židovsku sluškinju koja bi joj služila kao kućni ljubimac i radila sve poslove koje su njoj bili dosadni i naporni. Kad bi joj dosadila dala bi je smaknuti.

Ljubiteljica glazbe: Glazba je pratila čak i vješanja

Kako je bila velika ljubiteljica klasične glazbe po njenim naredbama je osnovan i Ženski orkestar Auschwitza gdje su djevojke prisilno svirale instrumente kako bi bile pošteđene teškog rada. Morale su svirati u gotovo svim prilikama. 

- Žene u povratku s iscrpljujućeg rada morale su marširati u ritmu glazbe. Glazba je pratila i sve prigode. Glazba je pratila obraćanje zapovjednika logora. Glazba je pratila čak i vješanja - opisala je u svojoj knjizi Lucia Adelsberger koja je preživjela Auschwitz.

Za svoj temeljit rad i posvećenost poslu nagrađena je vojnim odlikovanjem. Godinu dana pred završetak rata prebačena je na radno mjesto u logor Dachau. Kad su saveznici oslobodili logore ona je pobjegla u svoj rodni kraj, ali su je sredinom 1945. uhitili Amerikanci. Oni su je 1946. izručili i vlastima Narodne republike Poljske gdje ju je dočekalo suđenje. Opisana je kao jako inteligentna žena izrazito posvećena svom poslu.

U Krakowu je nakon kraćeg suđenja osuđena nasmrt vješanjem.

Stanisława Rachwałowa, jedna od preživjelih iz Auschwitza bila je u ćeliji odmah od Mandelične, i prevodila je razgovore između čuvara i Marie. Kasnije je pričala da je Maria pred samo vješanje tražila oprost. Obješena je 24. siječnja 1948. godine i pokopana je u neoznačeni grob.

Tema: History

Komentari (59)
  • Na žalost većina pučanstva u Hrvatskoj simpatizira sa ovakvima...

    24. 1. 2018,   19:44
  • to su sve laži,sudeći prema ovim domoljubnim novokomponovanim povjesničarima ww2 nije posojao,sve su to komunističke laži a pravi agresori su bili partizani,branitelji,pokreti otpora i slični...

    24. 1. 2018,   19:46
  • Vidi joj se i na faci da je bila zlo.

    24. 1. 2018,   19:53