Obavijesti

News

Komentari 67

Žena i četvero djece poginulog Vekića čekaju da ga pokopaju...

Žena i četvero djece poginulog Vekića čekaju da ga pokopaju...
3

GRAĐANSKI RAT Saudijska Arabija plaća humanitarno razminiranje u kojem je sudjelovao i stradao Goran Vekić. U Jemenu je milijun mina. Većinom ih koriste hutske paravojne snage

VIDEO

Obitelj stradalog pirotehničara Gorana Vekića (38) iz Osijeka i dalje čeka da im jave kako je stradao u Jemenu. S obzirom na to da oni ne mogu u Jemen, u kojemu je Goran radio na razminiravanju, moraju čekati da im pošalju njegovo tijelo kako bi ga pokopali.

Kako su javili u ponedjeljak iz centra KSrelief, Hrvat i njegovih četvorica kolega poginuli su u nedjelju rano ujutro dok su vozili mine i ostale eksplozive na uništavanje. Krenuli su iz centra za razminiranje u jemenskom gradu Ma’ribu izvan grada. Dodali su kako je u tom nesretnom slučaju jedna od naprava detonirala i ubila petoricu pirotehničara. Eksploziju je preživio muškarac iz Ujedinjenog Kraljevstva. Iz KSreliefa su obećali objaviti sve detalje stradavanja nakon istrage koju će provesti tvrtka za razminiranje i lokalne vlasti. Kako saznajemo od članova obitelji, Goran je bio iskusni pirotehničar s više od 16 godina radnog iskustva. 

Prijete i teroristi 

- Ne znam što bih vam rekao. Oduvijek se htio time baviti i počeo je 2002. godine, a mene je kasnije uvukao u to. Razminiravali smo područja koja su ostala iz rata, ali tijekom krize ostao je bez posla u Hrvatskoj - rekao nam je u ponedjeljak Goranov brat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Otišao je tamo jer je morao, djecu je trebalo prehraniti...'
'Otišao je tamo jer je morao, djecu je trebalo prehraniti...'

Iako je otišao “trbuhom za kruhom”, njegovi prijatelji kažu da je volio taj posao iako je bio opasan i zahtjevan. Njegova zadaća bila je s kolegama naći i uništiti mine koje su gotovo svakodnevno ubijale vojnike, ali i civile. Projekt u kojem je radio bio je humanitarne prirode te ga je podržavao kralj Saudijske Arabije, Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Građanski rat u Jemenu, između Huta koji su podržavali bivšeg predsjednika Saleha i snaga koje podržavaju predsjednika Hadija, eskalirao je u ožujku 2015. U njemu je poginulo više od 6000 ljudi, a ranjeno je njih oko 10.000. Podjele između zaraćenih strana su se povećale tijekom 2017. Tad se bivši predsjednik Saleh odvojio od Huta koji su raketirali prostor Saudijske Arabije. Međunarodnoj zajednici ponudio je svoju pomoć u mirenju zaraćenih strana, no krajem godine su ga ubili. Cijeli kaos iskoristile su i terorističke skupine Al Kaida i Islamska država kako bi zagospodarili dijelom teritorija na jugu te zemlje. Prema podacima humanitarne organizacija za razminiravanje u Jemenu, Masama, većina mina koje su uklonili podrijetlom je iz Irana. Postavili su ih snage Huta po poljima, ali i gradovima.

Zatvaraju se bolnice 

Zbog rata je tako nekad bogata zemlja potonula u siromaštvo, a nije pomogao ni pad središnje banke koja je blizu kolapsa. Više ne može mijenjati strane valute u domaći jemenski rijal. Država više ne može plaćati liječnike, učitelje ni ostale svoje zaposlenike. Zatvoreno je oko 2000 ambulanti i bolnica, a dio njih uskoro će prestati raditi. Zbog krize je humanitarna pomoć potrebna za više od 22,2 milijuna ljudi, piše civilna organizacija ACAPS sa sjedištem u Ženevi. Propali su svi pokušaji mirenja koje su vodili Ujedinjeni narodi, a zatim i Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina te Ujedinjeni Arapski Emirati.

Među njima i Hrvat: U Jemenu poginula petorica pirotehničara
Među njima i Hrvat: U Jemenu poginula petorica pirotehničara

Prema informacijama Ministarstva vanjskih poslova, preporučili su svim Hrvatima da odmah napuste zemlju i da nikako ne putuju u nju.

- Unatoč povremenim zatišjima i naznakama smirivanja situacije u proteklom razdoblju, savjet je i dalje izbjegavati sva putovanja u Jemen, što uključuje kopno i sve otoke - napisali su na svojim stranicama te su upozorili na veliku opasnost od terorizma.

Iako je međunarodna zračna luka u Sani otvorena za domaće i međunarodne letove, postoji velika mogućnost obustave bez ikakve najave. U Sani postoji delegacija Europske unije u kojoj svi Hrvati, koji se ondje zateknu, mogu tražiti pomoć. Isto vrijedi za bilo koji konzulat zemalja članica Europske unije u toj zemlji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor