Obavijesti

News

Komentari 182

'Žena Tima Oreškovića je Papi čitala bukvicu zbog Stepinca'

'Žena Tima Oreškovića je Papi čitala bukvicu zbog Stepinca'
3

Dopisnik Večernjeg lista i HRT-a iz Rima Silvije Tomašević komentirao je za N1 poruke upućene papi Franji o kanonizaciji Stepinca. Prisjetio se, kako kaže, iznimno neugodne situacije kojoj je nazočio u Vatikanu

VIDEO

Bilo bi bolje da se političari ne miješaju svojim pismima i bombardiraju papu Franju. S time samo čine medvjeđu uslugu cijelom procesu, rekao je Silvije Tomašević u video razgovoru za N1

Tomašević se osvrnuo i na posjet bivšeg premijera Tihomira Oreškovića papi i ispričao situaciju kojoj je svjedočio

- Bilo je gotovo i neugodno kad sam pratio u papinskoj biblioteci kada je bio premijer Orešković sa svojom suprugom. Predstavio je suprugu i ona je izvukla papirić iz džepa i čitala bukvicu papi kako bi trebao proglasiti Stepinca svetim jer hrvatski narod pati zbog toga što Alojzije Stepinac nije proglašen svetim - rekao je. 

Dodao je i kako se nikada u povijesti nije dogodilo da premijer predstavlja suprugu i da ona preuzima riječ i nešto govori.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Situacija je bila stvarno neugodna. To bombardiranje pape s tim pitanjem ne dovodi do ničega - zaključio je Tomašević za N1.

Tadašnji premijer Orešković s cijelom obitelji u posjetu Papi bio je u travnju 2016., prije tri godine. HRT je tada izvijestio kako je Orešković s papom, među ostalim, razgovarao o kanonizaciji Stepinca. Pozdravio je i Papinu odluku da se u taj postupak uključi Srpska pravoslavna crkva. 

Gospođa Sanja Orešković tada je, izvijestio je HRT, darovala Svetom Ocu srebrni medaljon s likom kardinala Stepinca i iskoristila prigodu da mu uputi posebnu molbu.

- Srca bi nam bila puna da Crkva kanonizira kardinala Alojzija Stepinca. To bi puno značilo za našu domovinu Hrvatsku. Hvala Vam na tome, Sveti Oče, i hvala Vam za Svetu godinu milosrđa. Dragi Sveti Oče, računajte na nas Hrvate koji u svojim molitvama upiru nadu za sretniju budućnost naše zemlje - rekla je Sanja Orešković Papi.

Podsjetimo, na jučerašnjem povratku s trodnevnog posjeta Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji papa Franjo u avionu je razgovarao s novinarima. Tomaševića je zanimalo Papino mišljenje o proglašenju Alojzija Stepinca svetim. 

Tomašević kaže kako je iz Papina odgovora prilično očito da ćemo još dugo čekati na kanonizaciju kardinala Stepinca. 

- Stepinac je bio krepostan čovjek, stoga ga je Crkva proglasila blaženim. No u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne točke, povijesne točke. Molio sam se, promišljao sam to, tražio sam savjete i vidio da trebam zatražiti pomoć Irineja. On je velik patrijarh. Irinej je pomogao, napravili smo zajedničko povijesno povjerenstvo i surađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogriješimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikomu to ne bi služilo - rekao je papa Franjo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...