Obavijesti

News

Komentari 7

Žene pirati: Odjevale se kao muškarci i bile su nemilosrdne

Žene pirati: Odjevale se kao muškarci i bile su nemilosrdne
2

Anne Bonny i Mary Read odjevale su se kao muškarci i bile su pirati. Na brodovima su imale ljubavnike. Rodile su djecu, kako su skončale niti danas se ne zna...

VIDEO

Anne Bonny i Mary Read su najpoznatije žene pirati u povijesti.

Anne je rođena u Irskoj i bila je nezakonita kći odvjetnika Williama Cormaca i njegove sluškinje. Imigrirali su u Ameriku krajem 17. stoljeća i živjeli su na plantaži u blizini Charlestona u Južnoj Karolini. Anne je prkosila ocu i pobjegla je s mladim Jamesom Bonneyjem koji ju je odveu u "gnijezdo" pirata na Bahamima. Godine 1718. je guverner Bahama ponudio oprost piratima, a James je to prihvatio. Anne ga je tada zamrzila zbog kukavičluka. Ostavila ga je. Uskoro se zaljubila u kapetana Jacka Rackhama. Prerušila se u muškarca i s njim je počela ploviti na brodu Vanity. Pljačkali su španjolske brodove. Anne je ostala trudna s Jackom. Tada je kratko napustila život pirata. Rodila je i dijete ostavila prijateljima na Kubi. Onda se vratila na brod.

Majka ju obukla u mušku odjeću da zavara svekrvu

Mary Read je rođena u Plymouthu u Engleskoj oko 1690. godine. Muž njezine majke je bio pomorac koji je otišao na putovanje i nikada se više nije vratio. Ostavio je ženu koja je ubrzo rodila sina. Beba je bila bolesna i umrla je. On je bio Maryn polubrat. Majka je čekala godinama da se suprug vrati, a kada je ostala bez novaca, odvela je Mary u London. Tamo je zatražila financijsku pomoć svekrve. Znala je da svekrva ne voli djevojke pa je Mary obukla kao dječaka i rekla da je to njezin sin. Zavarala je svekrvu koja im je obećala financijsku pomoć. Varanje je potrajalo godinama, a Mary se odjevala kao muškarac i nakon što je svkrva umrla i nakon što su ostale bez financijske pomoći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Postale su najbolje prijateljice

Mary je tada bila tinejdžerica. Prvo je radila kao paž za Francuskinju, a onda se prijavila na ratni brod na kojem je služila neko vrijeme. Kasnije se prijavila u pukovniju u kojoj se zaljubila u vojnika. Njemu je priznala da je žena. Par se vjenčao i postali su gostioničari u Holandiji. Nažalost on je mlad umro. Mary je znala da je lakše živjeti kao muškarac nego kao žena pa se opet počela odjevati kao muškarac. Pridružila se trgovačkom brodu koji je krenuo na Karibe. Brod su preuzeli pirati koji su 1718. kao i većina njih prihvatili oprost. Brod je kasnije pruzeo Jack Rackham. Tada je i Mary postala pirat. Anne je već tada bila član posade. Mary i Anne su ubrzo odale jedna drugoj tajnu da su žene i postale su najbolje prijateljice.

Nemilosrdne i krvoločne

Mary je našla ljubavnika na brodu kojeg je spasila. Pruzela je njegov duel i ubila ljubavnikovog protivnika. Mary je naime dobro baratala i mačem i pištoljem. Anne i Mary su bile poznate po svojoj nagloj naravi. Navodno su bila nemilosrdne i krvoločne puno više nego njihovi muški kolege. Jack je u to doba bio poznati gusar, ali prije svega po svojoj šarenoj odjeći, a reputaciju je zadržao zahvaljujući Anne i Mary. U listopadu 1720. njegov se brod usidrio ispred Jamajke gdje su slavili svoje pobjede. Posada se napila. Iznanedio ih je britanski vojni brod. Pijani pirati ostavili su na palubi samo Anne i Mary da ih brane. Žene su vikale na muške pirate da se bore, ali su na kraju svi svladani te su izvedeni pred sud. Kapetan Jack i muški dio posade je osuđen na vješanje. Anne su dopustili da posjeti svojeg ljubavnika prije smaknuća. Umjesto da ga utješi poručila mu je: "Da si se borio kao muškarac, ne bi umro ko' pas". Anne i Mary su sudili tjedan dana nakon Rackhamovog smaknuća.

Sudbina im je nepoznata

Kada ih je sudac pitao da li imaju što za reći, obje su rekle da su trudne. Budući da britanski zakon zabranjuje ubojstvo nerođenog djeteta, smaknuća su im odgođena. Mary je umrla od vrućice 1721. godine u zatvoru prije rođenja djeteta. Legenda kaže da je lažirala smrt i pobjegla. Nikada nije pronađen zapis o smaknuću Anne Bonny. Postoji priča da je njezin bogati otac otkupio njezinu slobodu nakon što je rodila dijete i da je nastavila živjeti mirnim životom na Karibima. Postoji priča i da se preseila u Englesku gdje je bila vlasnica taverne. Postoji i legenda da su Anne i Mary otišle u Louisianu gdje su zajedno odgajale svoju djecu i bile prijateljice do kraja života. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti