Obavijesti

News

Komentari 132

''Ženu su stavljali u hladnjaču kada bi dolazila inspekcija''

''Ženu su stavljali u hladnjaču kada bi dolazila inspekcija''
1

Pantelija Zec (78) u Kerestinec je odvedena u veljači 1992. godine. Svjedočila je na suđenju bivšem upravitelju Kerestinca Stjepanu Klariću i njegovim suradnicima

VIDEO

Uhitili su me u veljači '92 u Sisku gdje sam radila u Komunalcu. Prvo su me odveli u SUP gdje me dvaput ošamario Đuro Brodarac, a nakon 11 dana pritvora u sisačkoj željezari, završila sam u Kerestincu, pričala je Pantelija Zec (78) na suđenju bivšem upravitelju Kerestinca Stjepanu Klariću, njegovu zamjeniku Draženu Pavloviću i trojici bivših čuvara. Sitna, krhka žena kazala je kako su je već na prvom ispitivanju u logoru pretukla četiri muškarca u uniformama. Jedan od njih palio joj je upaljač pred očima uz prijetnje da će je spalit, a drugi joj je pod vrat stavio škare za živicu.

- Tukli su me svuda: po prsima i bubrezima, a potom su me okrenuli prema zidu i nastavili udarati po leđima - ispričala je i dodala kako su postojale dvije grupe čuvara.

- Prva grupa tukla nas je svaki dan u 19 sati. Pojedinačno su nas odvodili u tzv. crnu sobu gdje smo morali gledati u pod dok su nas udarali. Imali su bokser i nekakve tvrde rukavice. Vikali su mi da sam kurva četnička - rekla je svjedokinja. Kao i svjedokinja dan ranije i Pantelija je ispričala da su ih čuvari tjerali da polugoli plešu s drugim zatvorenicima.

'Puštali su nam neku dum-dum muziku i tjerali nas da plešemo'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Otvorili bi sve prozore i napravili propuh. Žene su bile gole do pasa, a muškarci od pasa nadolje. Puštali su nam neku dum-dum muziku i tjerali nas da plešemo. Sjećam se da mi je bilo jako hladno - ispričala je i napomenula da je u "plesanju" sudjelovala samo jedanput. Prije nego je prva skupina čuvara otišla, zadnju večer, čupali su joj bradavice s prsa. To ju je strašno boljelo. Prisjetila se i kako su jednu zatvorenicu, koja je danas pokojna, Zorku Hrkić svaki put kada bi im u inspekciju dolazio međunarodni crveni križ čuvari zatvarali u hladnjaču.

- Bila je s nama u sobi. Mi zatvorenice morale smo je nakon toga grijati dekama i toplom vodom da ne umre - prisjetila se. U Kerestincu je provela pet mjeseci pakla. Ipak, nakon što je otišla prva skupina čuvara i stigla druga, svakodnevno mlaćenje i mučenje je prestalo. 

Na raspravi u četvrtak trebala je svjedočiti još jedna zatvorenica, no vještak je zaključio da ona nije raspravno sposobna. U spis će ući iskaz koji je dala 2009. godine.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)