Obavijesti

News

Komentari 34

Zgradu Predsjedništva gađali jajima: 'Beograde budi hrabar'

Zgradu Predsjedništva gađali jajima: 'Beograde budi hrabar'
2

Nismo više sami. Bit ću kratak jer se nema više puno za reći. Očigledno je da su se uplašili. Vidimo se sljedeće subote u 18 sati na istom mjestu - poručio je na kraju šetnje jedan od organizatora Aleksandar Stanojković

VIDEO

Nakon što ih je napustio ruski predsjednik Vladimir Putin, Srbi su nastavili s prosvjedima '1 od 5 milijuna' koji traju već nekoliko vikenda za redom, prvi skup bio je 8. prosinca. Prošetali su beogradskim ulicama, paleći baklje, a pred zgradom RTS-a okupljenima se obratio Branislav Trifunović.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:00

- Dragi prijatelji, probali smo doći na sastanak, ali Dragan Bujošević i Nenad Lj. Stefanović nisu tu. Rekli su nam da moramo poslati pismo na prijavnicu i zakazati sastanak. Molim vas da im sada damo barem jednu minutu buke - rekao je on, a okupljeni su počeli vikati 'ua', javlja Blic

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šetnju su nastavili, a kolona je na kratko zastala ispred Predsjedništva Srbije, gdje su uzvikivali "Barbara, javi se" i poručivali da ih "sada mogu prebrojati oni koji žele", a nekolicina okupljenih je jajima gađala zgradu.

Prosvjednici Vučiću: Počelo je, ti brojiš, mi odbrojavamo...
Prosvjednici Vučiću: Počelo je, ti brojiš, mi odbrojavamo...

Prosvjednici su potom stigli do Trga Republike, gdje su također upalili baklje.

- Beograde, moj lijepi, hrabri Beograde. Nismo više sami. Bit ću kratak jer se nema više puno za reći. Očigledno je da su se uplašili. Beograde, budi jak i hrabar, vidimo se sljedeće subote u 18 sati na istom mjestu - poručio je na kraju šetnje jedan od organizatora Aleksandar Stanojković.

Prosvjednici u Beogradu zatražili povlačenje predsjednika Vučića s vlasti

U Beogradu je u subotu navečer održan sedmi prosvjedni skup „Jedan od pet milijuna“ s kojeg je zatraženo povlačenje s vlasti srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića, a prosvjedi su održani i u još nekoliko srbijanskih gradova Novom Sadu, Nišu, Zaječaru, Šapcu i Čačku, Kragujevcu, Prokuplju, Gornjem Milanovcu, Somboru.

Glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo poručili su pred tisućama okupljenih građana da je zahtjev sudionika prosvjeda ostavka predsjednika Srbije i uspostava sustava u državi u kojemu će građani moći kontrolirati vlast i smijeniti je ako budu nezadovoljni njezinim radom.

Od oporbe je zatraženo da „zasluži povjerenje građana“, a potom uspostavi sustav u kome građani „ne trebaju birati vlast nego službenike“ i „servis za narod“.

Hoćemo da nam napišete kako ćemo vas kontrolirati i kako ćemo vas smijeniti, poručio je glumac Branislav Trifunović s oporbenog skupa u središtu Beograda i rekao kako je ovo posljednji put put da se građani ovako bore za institucije, jer u suprotnom Srbije neće biti.

Njegov kolega Nikola Kojo poručio je predsjedniku Srbije da je on cilj prosvjednika i pozvao ga da se povuče s vlasti jer je, kako je ustvrdio, suspendirao pravo i pravdu.

- Aleksandre Vučiću, ovo je kraj. Izvršio si svoj blitzkrieg, atak na kapital i resurse ovog naroda, vrhunski si uradio taj posao - rekao je Kojo, optužujući Vučića da je suspendirao „pravo i pravdu i pogasio sve institucije“.

- Koristio si naš nedostatak hrabrosti da se odupremo toj hajdučiji... Zaigrao si se Aleksandre, ne plaćamo te da nas vrijeđaš i ponižavaš i nazivaš bagrom, ne plaćamo te da budeš i sudac i tužitelj i izbornik - rekao je Kojo, sugerirajući Vučiću da ne misli kako su „zahtjevi besmisleni“.

- Jedini i pravi cilj si ti. Pozivamo te da abdiciraš, kralju svega što ti pada na pamet, abdiciraj, samozvani, i imaćeš olakotne okolnosti - citirali su beogradski mediji Koju, koji je naglasio kako je posljednji cilj „ići do kraja, do blokade“ i neplaćanja svega i svačega“.

- Do građanske neposlušnosti - rekao je Kojo.

Tijekom prosvjednog mimohoda kolona se i večeras zaustavila ispred zgrade Radio-televizije Srbije, zahtijevajući da se predstavnici organizatora prosvjeda sastanku s čelnicima nacionalne televizije od koje traže da, kao javni servis svih građana, dosljedno poštuje slobodu medija i profesionalno izvješćuje o prosvjedima i djelovanju oporbe.

Ispred zgrade RTS pročitan je i apel skupine od 105 profesora i suradnika Filozofskog fakulteta u Beogradu, kojim su podržali građanske prosvjede protiv aktualne vlasti u Srbiji.

U pismu javnosti profesori Filozofskog fakulteta naglašavaju kako u ponašanju vlasti prepoznaju „brojne znake diktature“, te da su „građanima ukinute političke, ekonomske i kulturne slobode koje su temelj modernih europskih demokracija“.

Na kraju prosvjeda s kamiona, koji kolonu prati s ozvučenjem, puštene su ljevičarske revolucionarne pjesme „Aj Carmela“ i „Bela ciao“i upaljene su baklje.

Idući prosvjed zakazan je za subotu 26. siječnja.

Prvi skup građana i prosvjedni mimohod organiziran je u Beogradu 8. prosinca pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine oporbe u Kruševcu.

Nakon što je srbijanski predsjednik poslije tog skupa poručio da na ulice „može izaći i pet milijuna ljudi“, on neće udovoljiti njihovim zahtjevima, te da "mogu dobiti samo izbore", prosvjedi su nastavili pod sloganom „Jedan od pet milijuna“, šireći se iz vikenda u vikend i na druge gradove u Srbiji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu