Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zgradu Predsjedništva gađali jajima: 'Beograde budi hrabar'

None Foto: GORAN TOMASEVIC 2

Nismo više sami. Bit ću kratak jer se nema više puno za reći. Očigledno je da su se uplašili. Vidimo se sljedeće subote u 18 sati na istom mjestu - poručio je na kraju šetnje jedan od organizatora Aleksandar Stanojković

Nakon što ih je napustio ruski predsjednik Vladimir Putin, Srbi su nastavili s prosvjedima '1 od 5 milijuna' koji traju već nekoliko vikenda za redom, prvi skup bio je 8. prosinca. Prošetali su beogradskim ulicama, paleći baklje, a pred zgradom RTS-a okupljenima se obratio Branislav Trifunović.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Dragi prijatelji, probali smo doći na sastanak, ali Dragan Bujošević i Nenad Lj. Stefanović nisu tu. Rekli su nam da moramo poslati pismo na prijavnicu i zakazati sastanak. Molim vas da im sada damo barem jednu minutu buke - rekao je on, a okupljeni su počeli vikati 'ua', javlja Blic

Šetnju su nastavili, a kolona je na kratko zastala ispred Predsjedništva Srbije, gdje su uzvikivali "Barbara, javi se" i poručivali da ih "sada mogu prebrojati oni koji žele", a nekolicina okupljenih je jajima gađala zgradu.

U BEOGRADU MARŠIRALE TISUĆE Prosvjednici Vučiću: Počelo je, ti brojiš, mi odbrojavamo...

Prosvjednici su potom stigli do Trga Republike, gdje su također upalili baklje.

- Beograde, moj lijepi, hrabri Beograde. Nismo više sami. Bit ću kratak jer se nema više puno za reći. Očigledno je da su se uplašili. Beograde, budi jak i hrabar, vidimo se sljedeće subote u 18 sati na istom mjestu - poručio je na kraju šetnje jedan od organizatora Aleksandar Stanojković.

Prosvjednici u Beogradu zatražili povlačenje predsjednika Vučića s vlasti

U Beogradu je u subotu navečer održan sedmi prosvjedni skup „Jedan od pet milijuna“ s kojeg je zatraženo povlačenje s vlasti srbijanskog predsjednika Aleksandara Vučića, a prosvjedi su održani i u još nekoliko srbijanskih gradova Novom Sadu, Nišu, Zaječaru, Šapcu i Čačku, Kragujevcu, Prokuplju, Gornjem Milanovcu, Somboru.

Glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo poručili su pred tisućama okupljenih građana da je zahtjev sudionika prosvjeda ostavka predsjednika Srbije i uspostava sustava u državi u kojemu će građani moći kontrolirati vlast i smijeniti je ako budu nezadovoljni njezinim radom.

Od oporbe je zatraženo da „zasluži povjerenje građana“, a potom uspostavi sustav u kome građani „ne trebaju birati vlast nego službenike“ i „servis za narod“.

Hoćemo da nam napišete kako ćemo vas kontrolirati i kako ćemo vas smijeniti, poručio je glumac Branislav Trifunović s oporbenog skupa u središtu Beograda i rekao kako je ovo posljednji put put da se građani ovako bore za institucije, jer u suprotnom Srbije neće biti.

Njegov kolega Nikola Kojo poručio je predsjedniku Srbije da je on cilj prosvjednika i pozvao ga da se povuče s vlasti jer je, kako je ustvrdio, suspendirao pravo i pravdu.

- Aleksandre Vučiću, ovo je kraj. Izvršio si svoj blitzkrieg, atak na kapital i resurse ovog naroda, vrhunski si uradio taj posao - rekao je Kojo, optužujući Vučića da je suspendirao „pravo i pravdu i pogasio sve institucije“.

- Koristio si naš nedostatak hrabrosti da se odupremo toj hajdučiji... Zaigrao si se Aleksandre, ne plaćamo te da nas vrijeđaš i ponižavaš i nazivaš bagrom, ne plaćamo te da budeš i sudac i tužitelj i izbornik - rekao je Kojo, sugerirajući Vučiću da ne misli kako su „zahtjevi besmisleni“.

- Jedini i pravi cilj si ti. Pozivamo te da abdiciraš, kralju svega što ti pada na pamet, abdiciraj, samozvani, i imaćeš olakotne okolnosti - citirali su beogradski mediji Koju, koji je naglasio kako je posljednji cilj „ići do kraja, do blokade“ i neplaćanja svega i svačega“.

- Do građanske neposlušnosti - rekao je Kojo.

Tijekom prosvjednog mimohoda kolona se i večeras zaustavila ispred zgrade Radio-televizije Srbije, zahtijevajući da se predstavnici organizatora prosvjeda sastanku s čelnicima nacionalne televizije od koje traže da, kao javni servis svih građana, dosljedno poštuje slobodu medija i profesionalno izvješćuje o prosvjedima i djelovanju oporbe.

Ispred zgrade RTS pročitan je i apel skupine od 105 profesora i suradnika Filozofskog fakulteta u Beogradu, kojim su podržali građanske prosvjede protiv aktualne vlasti u Srbiji.

U pismu javnosti profesori Filozofskog fakulteta naglašavaju kako u ponašanju vlasti prepoznaju „brojne znake diktature“, te da su „građanima ukinute političke, ekonomske i kulturne slobode koje su temelj modernih europskih demokracija“.

Na kraju prosvjeda s kamiona, koji kolonu prati s ozvučenjem, puštene su ljevičarske revolucionarne pjesme „Aj Carmela“ i „Bela ciao“i upaljene su baklje.

Idući prosvjed zakazan je za subotu 26. siječnja.

Prvi skup građana i prosvjedni mimohod organiziran je u Beogradu 8. prosinca pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine oporbe u Kruševcu.

Nakon što je srbijanski predsjednik poslije tog skupa poručio da na ulice „može izaći i pet milijuna ljudi“, on neće udovoljiti njihovim zahtjevima, te da "mogu dobiti samo izbore", prosvjedi su nastavili pod sloganom „Jedan od pet milijuna“, šireći se iz vikenda u vikend i na druge gradove u Srbiji.

Komentari (34)
  • Samo napred Beograde! Zagreb je uz vas.

    19. 1. 2019,   22:14
  • potlačeni, razočarani, siromašni i bijedni ljudi balkana se bude... bude se protiv nakarada od vlasti, koje godinu za godinom, desetljeće za desetljećem - ubijaju perspektivu naroda, stvaraju socijalni jaz, osiromašuju radničku klasu, dok stvaraju nadkastu ratnih profitera i glade jaja belosvetskim bankarima, oplahuju državu zadrtošću nacionalizmom, uništavaju gospodarskom besperspektivom i ekonomskim porobljavanjem, plaše narod ratom i krvoločnim susjedima... POZNATO??? a šta mi čekamo??? da nam neko servira jaja???

    19. 1. 2019,   22:17
  • Matos je pricao da francuzi svoje izdajnike na giljotinu, englezi svoje rijese po podrumima, srbi svoje jednostavno ×××××× , a Hrvati svoje drze kao velike vrijednosti.

    19. 1. 2019,   22:51