Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zgradu u obliku svastike otkrili posjetitelji Googlea

None Foto: LA Times 3

Američka vojska uložit će 600.000 dolara za preuređenje kompleksa zgrada u Coronadu u Kaliforniji koja iz zraka ima oblik svastike

Zgradu konstruiranu u oblik slova L nacrtao je arhitekt John Mock, a izgrađena je 60-ih godina prošlog stoljeća. Oblik svastike vidljiv je samo iz zraka, a prvi put uočili su je posjetitelji Google Eartha koji su ostavljali komentare i otvarali forume po tom pitanju. Američka javnost prvi put je za to čula u talk showu radija u Missouriju, piše LA Times.
- Ne želimo da nas se uopće povezuje s takvim simbolom mržnje kao što je svastika - kaže glasnogovornik vojske Scott Sutherland.
Kako svastika nije bila vidljiva sa zemlje, tako se zgrada nije nikad rekonstruirala, a vojska je te komplekse često koristila.
S obzirom da je svastika simbol nacističkog režima vojska je odlučila izdvojiti novac i "preurediti" izgled vojnoga kompleksa.

Komentari (7)
  • U prijevodu sa sanskrta rijec svastika znaci \"stvarcica koja donosi srecu\" ili pojednostavljeno amajlija. Tijekom povijesti pojavljuje se u umjetnosti i stvaralastvu razlicitih kultura u svakoj poprimajuci jedinstvenu simboliku. Naime, svastika je primarno bila hinduisticki religijski simbol prvi put spomenut u vedama (hinduisticko sveto pismo), da bi se kasnije pojavila i u drugim indijskim religijama kao sto su budizam i jainizam.

    28. 9. 2007,   11:23
  • Slažem se. Pa nemaju samo Hitler i njegove pristaše ekskluzivno pravo na ovaj simbol. Oni su nažalost od njega napravili nešto negativno, a javnost uglavnom ništa drugo ni ne vidi.

    28. 9. 2007,   14:50
  • pa dobro ko tu koga je..? vidljiva samo iz zraka. šta je s nacrt-tlocrt-bokocrtom zgrade? tamo je zasigurno prikazana ko zvjezda petokraka

    28. 9. 2007,   08:40