Obavijesti

News

Komentari 214

Za židovsku zajednicu u BiH Hasanbegović je nepoželjan

Za židovsku zajednicu u BiH Hasanbegović je nepoželjan
1

Predstavnik obitelji Prohić koji bi trebao preuzeti priznanje smatrao je obveznim pozvati sve potomke pokojnog Sabrije Prohića, kojemu je dodijeljen počasni naslov, uključujući Hasanbegovića

VIDEO

 Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović nepoželjna je osoba u židovskoj zajednici u Bosni i Hercegovini zbog svog odnosa prema ustaškom režimu i stoga je opozvan poziv za njegovo sudjelovanje u ceremoniji dodjele postumnog priznanja njegovom djedu Sabriji Prohiću, zajedničko je stajalište Židovske općine Sarajevo, veleposlanstva Izraela za BiH i obitelji Prohić, prenose u ponedjeljak prenijeli lokalni mediji u BiH.

Veleposlanstvo Izraela, Židovska općina u Sarajevu i obitelj Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju, stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz izraelskog veleposlanstva za BiH sa sjedištem u Tirani, a potpisuje je veleposlanik Boaz Rodkin.

Kako je pojašnjeno, predstavnik obitelji Prohić koji bi trebao preuzeti priznanje što ga država Izrael dodjeljuje osobama zaslužnim za spašavanje Židova tijekom holokausta smatrao je obveznim pozvati sve potomke pokojnog Sabrije Prohića, kojemu je dodijeljen počasni naslov, uključujući Zlatka Hasanbegovića.

 No učinio je to, kako se ističe, "na žalost ne znajući da je Hasanbegović persona non-grata u Židovskoj općini" zbog nastojanja, kako tvrdi, da "relativizira i veliča ustaški režim odgovoran za klanje i istrjebljenje Židova tijekom Drugog svjetskog rata" .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Veleposlanstvo Izraela za BiH uz to je "izrazilo žaljenje" jer  je Hasanbegović "zlorabio poziv na svečanost koja slavi djelo junaštva gospodina Sabrije Prohića u svoje osobne političke svrhe." 

Sabriji Prohiću i njegovoj supruzi Safeti Prohić, njihovoj kćerki Esmi Prohić i djedinom bratu Avdi Prohiću odličje "Pravednika među narodima" država Izrael dodijelila je jer su tijekom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman.

Njenog su oca Viktora pogubile ustaše a kansije joj je umla mati pa su skrb o njoj preuzeli najprije Avdo Prohić a potom i njegov brat Sabrija i njegova supruga Safeta koji su je skrivali u Zagrebu predstavljajući je kao svoju kći.

Hasanbegović je nakon što je na njegovu zarebačku adresu stigao poziv iz Sarajeva kazao kako je oduševljen viješću o priznanju kojega su zaslužili članovi njegove obitelji.

"Na žalost, jugoslavenske komuniste 1945. nisu zanimale konkretne ljudske sudbine u ovom i sličnim slučajevima i paradoks je da je moj djed izvansudski pogubljen nakon Drugog svjetskog rata na nepoznatom mjestu", kazao je prošlog tjedna Hasanbegović za Jutarnji list.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag