Obavijesti

Promo sadržaj

Žig ''Živjeti zdravo'' - jeste li ga već uočili i znate li što on znači?

Žig ''Živjeti zdravo'' - jeste li ga već uočili i znate li što on znači?
3

Prehrambeni proizvodi, koji na svojim pakiranjima imaju otisnut jamstveni žig ''Živjeti zdravo'', garantiraju zdravstvenu ispravnost ali i kvalitetu sukladnu propisanim kriterijima od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Proizvodi s jamstvenim žigom tako imaju smanjenu količinu soli, šećera i zasićenih masnih kiselina, zadovoljavaju preporučeni omjer energije i hranjivih te sadrže više vlakana, bjelančevina i vitamina zbog čega pozitivno utječu na naše zdravlje i kvalitetu života. 

Jedna od glavnih boljki modernog doba su nepravilne prehrambene navike, koje su često povezane s brzim i dinamičnim načinom života koje za posljedicu imaju povećanje kroničnih, nezaraznih bolesti, naročito krvožilnih i srčanih, kao i kraći životni vijek. Takvih navika nisu pošteđena niti djeca pa je rezultat toga pretjerana pretilost i porast prekomjerne tjelesne mase.

Kako bi unaprijedili prehranu i prehrambene navike, potrebno je provesti reformulaciju proizvoda te realizirati mogućnosti jednostavnog izbora nutritivno povoljnije i izbalansirane hrane.

Navođenje hranjivih vrijednosti hrane na deklaracijama pruža informacije potrošačima. Jamstveni žig ''Živjeti zdravo'' kojeg su uspostavili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva, namijenjen je poticanju proizvodnje i prepoznavanja nutritivno povoljnih proizvoda i proizvodnih tehnologija, reformulacije,  a u svrhu provođenja pravilne prehrane te pomaže potrošačima u bržem i zdravijem izboru.

Analiza proizvoda sukladno Kriterijima koju provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je besplatna za proizvođača, a Jamstveni žig se dodjeljuje na period od tri godine. Više o kriterijima koji mogu nositi jamstveni  žig ''Živjeti zdravo'' pronađite na linku.

Proizvodi na kojima već sada možete pronaći jamstveni žig ''Živjeti zdravo'' jesu:

  • CROMARIS: ORADA, BRANCIN, HAMA
  • PP ORAHOVICA, slatkovodna riba: AMUR ODREZAK, ŠARAN ČIPS, ŠARAN IZNUTRICE, ŠARAN GLAVA-REP, ŠARAN FILE DIMLJENI 150 g, ŠARAN OČIŠĆENI, ŠARAN FILET, ŠARAN ODREZAK, SOM ODREZAK, ŠARAN CIJELI, ŠTUKA ODREZAK
  • VERONIKA: MASLAC, POSNI ZAGORSKI SVJEŽI SIR, SIRUTKA
  • DANI: Voćni sok Frukti kupina-jabuka; Voćni sok Frukti jabuka; Voćni sok Frukti mandarina-jabuka; Voćni sok Frukti aronija-jabuka; Voćni sok Frukt breskva-jabuka; Prirodni sok od višnje; Prirodni sok od limuna s korom i jabuke; Matični sok aronije 100%
  • SOKOVI ARONIJE – razni OPG-ovi /MANCE, KAPRONCA, BLAŠKOVIĆ, GOJAK, GRĐAN, GOLUB VIDMAR, ARONIJA UŽIVO, ERNOIĆ

Projekt Živjeti zdravo provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) , a provodi se od 2016.-2022. godine. „Živjeti zdravo“ sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

Jamstveni žig garantira poticanje kvalitetniju ponudi, bolje prepoznavanje nutritivno povoljnih proizvod i proizvodnih tehnologija.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Plodine stigle i u Korenicu
PROMO

Plodine stigle i u Korenicu

Otvorenjem supermarketa u Korenici, Plodine su dosegle broj od ukupno 134 supermarketa diljem Hrvatske, te najavljuju nastavak širenja maloprodajne mreže.

Otkriveno tko stoji iza slogana "Dobar izbor Zlatnog vrijedi!"
PROMO

Otkriveno tko stoji iza slogana "Dobar izbor Zlatnog vrijedi!"

U jeku izborne kampanje i brojnih poruka koje nas okružuju svaki dan, nismo mogli ne primijetiti jednu koja će se svidjeti svima
Akademija prirodnog graditeljstva u Vukomeriću
PROMO

Akademija prirodnog graditeljstva u Vukomeriću

Matko Šišak u Vukomeriću vodi akademiju prirodnog graditeljstva, gdje se polaznici kroz 12 dana uče graditi kuće od prirodnih materijala poput drva, slame i gline