Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Žigosanje učenice: Školi kazna, a predlažu i smjenu ravnatelja

None Foto: Zadarski list 3

Inspekcija ministarstva obrazovanja pronašla je mnogo nepravilnosti u radu Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar. Morat će platiti kaznu, a dva zaposlenika će dobiti opomenu pred otkaz

Prosvjetna inspekcija danas nas je izvijestila o rezultatima nadzora u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar. S obzirom na utvrđeno stanje, školskom odboru upućen je prijedlog za razrješenje ravnatelja, dok je za dva zaposlenika predloženo izdavanje pisanog upozorenja uz mogućnost otkaza ugovora o radu, izjavila je danas ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak.

Inspekcija je u tu školu došla nakon teškog prošlotjednog incidenta sa žigosanjem učenice.

- Nakon što me opekao rekao mi je "sad imaš tetovažu i možeš se hvaliti da si ustaša" - ispričala je 15-godišnjakinja. Nakon što je progovorila o napadu, prijetili su joj i smrću.

Na pitanje zašto je to učinio, učenica kaže kako joj je rekao da je to napravio jer mu je da mu je bilo dosadno te da mu je to bila zezancija.

- Isprva nisam smjela reći profesorici što se dogodilo jer mi je jedna cura iz razreda zaprijetila da će me ozlijediti i objesiti ako ikome kažem  jer se to radi drukerima. No kad smo došli na sat tjelesnog odgoja, tamo sam bila u odjeći kratkih rukava i profesorica je primijetila kako imam opeklinu na ruci te me upitala što je bilo. Tada sam rekla što se dogodilo te nas je sve skupa poslala kod pedagoginje koja mi je namazala ruku i nazvala razrednicu, ispričala je uplašena učenica koja je poslijepodne bila kod liječnice te joj je rečeno kako će  trag ovog žigosanja ostati zauvijek na koži.

Policija je za incident saznala iz medija. Proveli su istragu te su 15-godišnjeg napadača prijavili za tjelesnu ozljedu. Zbog svega je inspekcija u školi bila od prošlog četvrtka. 

- Inspekcijskim nadzorom utvrđene su i druge nepravilnosti u radu ustanove zbog čega je škola dobila novčanu kaznu, a izrečene su joj i naredbe za ispravljanje propusta i nepravilnosti. S obzirom na to da se radi o inspekcijskom postupku, nismo u mogućnosti izlaziti s više detalja u javnost. Kao što sam već nekoliko puta naglasila, ponovit ću da škola mora biti mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja ili diskriminacije, a svi dionici u sustavu, prije svega učitelji i ravnatelji, imaju odgovornost štititi sustav od nasilja i prevenirati ovakve situacije - kazala je ministrica Divjak.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (71)
  • Kakvo ispiranje mozga. S ovom gluposti se zabavlja narod dok nam prodaju svu imovinu i osiguravaju sebe i svoju lozu u budućnosti. Bravo za hrvatsko ili srpsko novinarstvo, ovisi koji portal je u pitanju. Ionako cemo skupa jesti ista govna.

    12. 2. 2019,   14:30
  • Umjesto da sredjnoškolci rade nestašluke oni prenose kućni odgoj u škole i bave se dnevnom politikom.

    12. 2. 2019,   14:29
  • Sta vi stavljate u novine, treba to kaznit ali nije za razvlacit po novinama, svakodnevno se u skoli dogadaju i gore stvari, kod mene.je svojevremeno bilo kao u vietnamu

    12. 2. 2019,   15:38