Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Zima je pokazala zube krajem veljače. Bit će još ekstremnije'

None Foto: Borna Filic/PIXSELL 12

Zima je, praktički, pokazala zube dosta kasno, praktički početkom ožujka. Vremenske prilike koje su ovih dana zahvatile zemlju nešto su ekstremnije od onoga na što smo navikli, kaže klimatolog

Globalno zatopljenje pridonosi produbljenju ekstrema, kazao nam je klimatolog Zvonimir Katušin. Objasnio je da zima ove godine nije bila pretjerano hladna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Foto: Borna Filic/PIXSELL

- Ovo je malo kašnjenje u odnosu na ono na što smo navikli. Zima je, praktički, pokazala zube dosta kasno, praktički početkom ožujka. Vremenske prilike koje su ovih dana zahvatile zemlju nešto su ekstremnije od onoga na što smo navikli. Potvrđuju to i prognostičari u medijima. No to ne znači da se bilo što mijenja po pitanju globalnog zatopljenja - govori Katušin.

VRHUNAC POLARNOG VALA U Bednji -19,3°C, izdali crveno upozorenje: 'Poduzmite mjere!'

Objašnjava nam da globalno zatopljenje donosi sve ekstremnije vremenske (ne)prilike.

stol | Autor: Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL Klimatolog Zvonimir Katušin očekuje još ekstrema

- Vrućim danima ljeti temperature su sve više, a vidimo da su i zimi hladni dani ekstremno hladni - kaže Katušin.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Tako je, primjerice u Delnicama, jučer u 7 sati izmjereno čak 182 centimetra snijega te je srušen rekord iz 1984. godine kad je izmjereno 175 centimetara snijega.

'NEĆE NAS SLOMITI' Zameteni u Delnicama: Nanosi snijega do balkona na 1. katu!

Unatoč tome, očekuje da će mjerenja pokazati da je zima bila relativno blaga.

Komentari (96)
  • joj koja drama oko par dana hladnijeg vremena. a nitko nije komentirao kad je bilo +15°c usred zime. e to je bolest i ekstremno....

    28. 2. 2018,   14:31
  • Ili sam ja star ili su oni kasno počeli mjeriti..... nešto mi se čini da je ovako bilo kad sam ja bio jako mali . Snijega je bilo zimi uvijek, a ljeti je bilo vruće. Jedino mi je teta iz Australije govorila da zimi kod njih nema snijega .

    28. 2. 2018,   14:30
  • kad je bio 10., 11., 12. i 1. mjesec KONSTANTNO u plusu uglavnom od 9- 19 stupnjeva nitko se nije cudio niti pravio dramu oko toga. a onda se nisu pitali jel to normalno, kad ce to prestati i hoce li nam se to kad tad obit u glavu. Kad je na Sv. tri kralja u Zagrebu izmjereno plus 17 stupnjeva opet nikom nista.

    28. 2. 2018,   15:04