Obavijesti

News

Komentari 59

Živa legenda: Malena i Stjepan čekaju novi posjet Klepetana...

Živa legenda: Malena i Stjepan čekaju novi posjet Klepetana...
1

Uoči dolaska Klepetana kroz live stream možete pratiti priču o ljubavi čovjeka i rode koja je snažnija od svih godišnjih doba. On se brine o Malenoj dok joj dragi ne dođe

VIDEO

Kada biste nekome tko je prvi put došao u Hrvatsku ispričali kako u srcu Europe, u Hrvatskoj postoje jedan čovjek i jedna roda koji zajedno, u prijateljstvu i ljubavi žive već 23 godine, vjerojatno bi pomislili ili da ste ludi ili da prepričavate lokalnu basnu ili legendu. Međutim, upravo zahvaljujući nevjerojatnoj ljubavi između umirovljenog domara lokalne škole Stjepana Vokića iz Brodskog Varoša i rode Malene, ova priča na sreću nije bajka već živa legenda o iskrenoj i stvarnoj ljubavi. 

POGLEDAJTE VIDEO: Live stream na Trgu bana Josipa Jelačića

Pokretanje videa...

00:14

Prije 23 godine u istočnoj Hrvatskoj, u malom mjestu Brodska Varoš, rođeno je nevjerojatno i najpoznatije prijateljstvo na svijetu između čovjeka i rode. Tadašnji domar varoške osnovne škole Stjepan i roda koju je ranjenu pronašao uz cestu, a kojoj je kasnije nadjenuo ime Malena, obećali su jednom drugome očito doživotnu vjernost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
klepetan i roda

Naime, od tada sve do danas u jesen, kada milijuni roda zbog dolaska zime sele iz Europe za Južnu Afriku, roda Malena spušta se iz svog gnijezda na krovu Stjepanove kuće i useljava u njegov dom. Malena zbog ozljede krila već 23 godine ne odlazi sa svojom obitelji u Afriku već ostaje u Hrvatskoj i čeka proljeće i povratak svog dragog rodana Klepetana. U ljubavi s Klepetanom je već 14 godina. 

Iako krajem ljeta Klepetan kreće na daleki put prema jugu Afrike, sve do Cape Towna, svakog proljeća se vraća svojoj Malenoj. U tih 14 godina jednom je uranio tjedan dana i jednom zakasnio dva dana, sve ostale godine je došao točno 24. ožujka.

Malena ga je naravno čekala u gnijezdu. Rode su inače životinje koje žive u paru do kraja života a muške rode se vraćaju tjedan do dva ranije kako bi pripremili gnijezdo. Tek zatim dolaze ženke. Zahvaljujući g. Vokiću, Klepetan je jedini rodan koji se vraća u već sređeno gnijezdo u kojem ga čeka Malena.

Klepetan i roda

Nekim tajnim signalima Malena uspije naslutiti Klepetanov povratak tjedan dana prije nego joj se vrati. Kroz tih tjedan dana ništa ne jede, samo stoji na rubu gnijezda, popije malo vode i čeka gledajući u nebo. I Stjepan svakog proljeća iznova, zajedno s Malenom iščekuje i strepi oko Klepetanova povratka budući ga na gotovo 14 tisuća kilometara dugom putu, koji treba preletiti iz Južne Afrike natrag u Hrvatsku, vrebaju brojne opasnosti.
Kada se Klepetan vrati, ljubav između Stjepana i Malene je u drugom planu, odnosno, cijela njezina pažnja usmjerena je prema Klepetanu. Otprilike mjesec dana nakon njegovog povratka izlegnu se mlade rode. Obično bude pet ptića, od kojih ovaj zadnji nerijetko bude izbačen iz gnijezda ili nedovoljno snažan da preživi prve dane u borbi za hranom. Međutim, i tu uskače gospodin Vokić koji pomaže u hranjenju ptića pa su tako Malena i Klepetan jedan od rijetkih parova koji na svijet donesu 5 mladih roda svake godine.

Klepetan i Malena

Zimi potpunu brigu o Malenoj preuzima Stjepan Vokić koji unatoč svojim godinama brine da joj bude toplo, da što lakše prebrodi dane do povratka svoje najveće ljubavi Klepetana i u proljeće iznova svijetu podari nove generacije mladih roda. 

Od proljeća do jeseni, kada su Malena i Klepetan zajedno u svome gnijezdu u Hrvatskoj, Stjepan svakoga dana za Malenu, Klepatana i njihove ptiće lovi ribu, hraneći ih i brinući o njihovom gnijezdu.

- Ponosan sam što je odabrala mene da budem njezina krila. Ljubav je kad ne tražiš ništa zauzvrat, nego samo brineš o nekom biću - kazao je Stjepan
Kako Malena živi dok se Klepetan ne vrati donosi vam Jana voda s porukom i omogućava da putem web stranice www.vodasporukom.com  uživo pratite kako žive Malena i Stjepan očekujući dolazak Klepetana! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina