Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Živi u kući od blata: Baka (86) iznenada postala milijunašica

None Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL 3

M.Z. (86) je 1960-ih sa suprugom živjela u Australiji, ali ubrzo se vratila kući. On se obogatio te ponovno oženio, ali od prve supruge se nikad nije službeno rastao...

U planinskom selu kod Boljevca na istoku Srbije u trošnoj kućici od blata živi 86-godišnja M.Z. posebna po tomu što je nedavno, sasvim iznenada, postala milijunašica. Uoči Nove godine na njen je račun iz Australije, u obliku nasljedstva od preminulog supruga, uplaćeno 940.000 australskih dolara (oko 4,5 milijuna kuna).

Starica je naslijedila i nekretnine u Australiji vrijedne nekoliko milijuna dolara . Slučajna milijunašica, koja je dosad živjela od mirovine u iznosu od 10.000 dinara (oko 600 kuna), nije željela razgovarati s novinarima, ali njenu neobičnu priču u selu svi znaju.

Krajem 1960-ih godina M.Z. i njen suprug trbuhom za kruhom otišli su u Australiju. Žena se nakon nekoliko godina vratila u Srbiju i nastavila život u svom selu, a muž joj se u Australiji ponovno oženio iako se u Srbiji zakonski nikad nije rastao od M.Z.

Tijekom svog života u Australiji je stekao veliko bogatstvo. Preminuo je 2011. godine, a njegova nova supruga još prije njega. Australci su se nakon smrti bračnog para dali u potragu za nasljednicima i pronašli siromašnu M.Z.

Novac su joj uplatili na račun u banci preko kojeg inače prima mirovinu. Prije nekoliko dana baka je podigla nekoliko tisuća eura kako bi riješila nagomilane dugove:

- Na putu do kuće ispale su joj dvije novčanice od po 500 eura. Nije se vratila kako bi ih potražila. Samo mu je rekla 'ma tko će sad tražiti novce po ovoj hladnoći'.

'S neba mu palo' 7,6 milijuna pa završio u zatvoru

Baka iz Srbije nije jedini "slučajni milijunaš". Novac je sasvim nenadano 2012. usrećio i Kineza s Novog Zelanda Huia Lea Gaoa, ali on nije imao sreće kao M.Z.

On je osuđen na četiri godine i sedam mjeseci zatvora jer je pobjegao u Kinu sa 7,6 milijuna dolara koje je banka Westpac slučajno uplatila na njegov račun. Pogreška se dogodila 2009., a banka ju je uočila nekoliko dana nakon što je Gao došao u poslovnicu kako bi podigao 70.000 dolara za popravak garaže.

Oslikao Facebook pa mu sjekirala upala u med

David Choe još je jedan milijunaš koji nije ni sanjao da do kraja života više neće morati ni prstom mrdnuti. Davne 2005. godine tadašnji čelnik Facebooka Sean Parker ponudio je umjetniku Choeu dionice društvene mreže kao naknadu od nekoliko tisuća dolara za oslikavanje sjedišta kompanije.

Choe se dugo premišljao, ali na kraju je pristao na naknadu iako je smatrao da je Facebook kao takav besmislen proizvod. Kad je Facebook svoje dionice plasirao 2012. godine, Choe je postao bogatiji za 200 milijuna dolara.

Milijuni na Bitcoinu i bogatstvo za torbicu

Norvežanin Kristoff Koch ugodno se iznenadio kada je doznao da se njegovih 150 kruna (blizu 150 kuna), koje je uložio u Bitcoin, pretvorilo u više od pet milijuna kuna . Rast vrijednosti tog virtualnog novca Kocha je pretvorio u milijunaša.

John Richard, 73-godišnji umirovljenik iz Londona kupnjom od 20 funti zaradio je čak 350.000 funti ( oko 4 milijuna kuna ). On je slučajno na rasprodaji kupio torbu dizajnera Phillipa Traceyja koji kreira šešire za bogate i slavne. Nije bio ni svjestan kakav kapital ima u rukama.

Komentari (100)
  • bako, uživaj u starosti kada nisi mogla u mladost. sretno ti bilo !

    20. 1. 2016,   11:39
  • sada ce baka imat " prijatelja" a mozda i " rođaka "

    20. 1. 2016,   11:47
  • To je bas super informacija. Ljude su ubijali i za manje novaca...

    20. 1. 2016,   11:46