Obavijesti

News

Komentari 114

Živi zid: Brodogradilišta odmah vratiti u državno vlasništvo!

Živi zid: Brodogradilišta odmah vratiti u državno vlasništvo!
1

Unatoč tome što je s Uljanikom država dala već i 34 milijarde škverovima, Ivan Sinčić kaže da treba raskinuti ugovore o privatizaciji s Debeljakom i Končarom, te bi država trebala preuzeti i Uljanik i 3. maj

VIDEO

- Upitno je mogu li sva četiri brodogradilišta u Hrvatskoj sposobna izgraditi i jedan ozbiljan brod. Treba dokinuti ove ugovore s Debeljakom, Končarom, Rosandom i ostalima. Brodogradilišta treba vratiti natrag državi, objediniti sve poslove u četiri brodogradilišta, od projektiranja do javne nabave i postaviti sposobnu upravu koja će učiniti brodogradnju profitabilnom - poručio je  čelnik Živog Zida Ivan Sinčić iz Splita.

Živi zid je zasad jedina stranka koja se zalaže za povratak državnog vlasništva u brodogradilišta nakon što su ona teškom mukom privatizirana. Država je davala i svoje doprinose za restrukturiranja, jamstva, kredite, pokrivala gubitke i od samostalnosti potrošila 31,1 milijardu kuna. Samo na Uljanik je prošle godine otišlo 2,8 dodatnih milijardi.

'Vlada nema konačnu odluku hoće li Uljanik u stečaj ili ne'
'Vlada nema konačnu odluku hoće li Uljanik u stečaj ili ne'

A upravo se vode rasprave treba li država pustiti Uljanik i 3. maj koji je u njegovu sastavu da se pokuša spasiti privatnim novcem, pustiti da propadne ili uložiti još 10,5 milijardi koliko traži novi strateški partner Tomislav Debeljak. Dok je država bila vlasnik, redom su sanirani gubici, a baš prošle godine je konačno završena isplata državnog doprinosa za restrukturiranje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Živi zid smatra da bi ipak ponovno državno vlasništvo bilo bolje, a u to su se uvjerili, kaže Sinčić, nakon što su obišli Brodotrogir i Brodosplit danas. Inače, Brodotrogir je preuzeo Danko Končar, Brodosplit Tomislav Debeljak. Sinčić ih je ozbiljno optužio da krše ugovore o restrukturiranju, gaze radnička prava i da će podnijeti kaznene prijave. One će uključiti i ministre iz Vlade Zorana Milanovića, Ivan Vrdoljaka i Radimira Čačića, ali i ostale koji nisu nadgledali potrošnju novca.

Debeljak o Uljaniku: Pomoći ću, ali ja ne mogu čistiti dug
Debeljak o Uljaniku: Pomoći ću, ali ja ne mogu čistiti dug

- Radnicima se smanjuju plaće u Brodotrogiru, Debeljak u Brodosplitu nije ispoštovao uvjete iz ugovora o restrukturiranju i napravio 14 brodova. Nije napravio niti jedan ozbiljni brod, a kamoli uložio 2,4 milijarde kuna kao što je obećao. Oni niti razvijaju brodogradilišta, niti grade brodove. Dobili smo puno materijala za kaznene prijave. Ovo sad je put koji ne vodi nigdje - zaključio je Sinčić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu