Obavijesti

News

Komentari 92

"Živim s pola srca": Jan je već prošao šest teških operacija...

"Živim s pola srca": Jan je već prošao šest teških operacija...
1

Hrabri dječak: Jan Prenosil (11) iz Grubišnog Polja svaki dan preživljava. Na dan pije desetak lijekova i dobiva injekcije. Obožava njemački i čeka srce koje bi ga spasilo

VIDEO

Unatoč teškim zdravstvenim problemima koji prate Jana Prenosila (11) iz Grubišnog Polja, koji je rođen s jednom klijetkom i jednom pretklijetkom, drugim riječima s pola srca, on je veseo i elokventan dječak. Njegov vedri duh nije slomilo ni šest teških operacija. Od svih je najteže prebrodio nedavnu na KBC-u Rebru, kad su mu mijenjali bateriju na srcu. Naučio je živjeti sa svakodnevnom borbom za preživljavanje. Kad smo ga upitali koji mu je najdraži predmet u školi, kao iz topa je rekao: “Njemački”.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:28

Dnevno pije po 10-ak lijekova, a samohrana majka Sanja ovladala je najosnovnijim medicinskim znanjima i svaki dan mu daje injekciju koja mu život znači.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ona je majka hrabrost: Gladuje kako bi mogla biti uz svog sina
Ona je majka hrabrost: Gladuje kako bi mogla biti uz svog sina

- Već smo se navikli da mu ja dajem terapiju koja uključuje i pikicu jer je bolest srca izazvala nekoliko popratnih dijagnoza. Poput osteoporoze, epilepsije, AHD-a i bolesti štitnjače, pa ga moram držati kao u ‘staklenom zvonu’ jer i najmanja prehlada ili neki virus mogu izazvati teške komplikacije. Moram ga za hladnog vremena voziti u školu jer mu se krvne žile stežu, a i respiratorne infekcije mogu biti pogubne - rekla nam je Sanja Prenosil, koja skrbi o dva dječaka.

Osim Jana, ima i starijeg sina Antonina (14), koji je njoj i Janu najveća potpora. Govoreći o počecima Janove bolesti, majka Sanja je rekla kako ju je teško pogodila spoznaja da svakodnevno mora, uz ostalu terapiju, primiti i injekciju.

Pobjeda: Jan, koji se rodio s pola srca, dobio je asistenticu
Pobjeda: Jan, koji se rodio s pola srca, dobio je asistenticu

- To me je strašno pogodilo, ali znam da sam ja ta koja to moram napraviti jer, osim brata i mene, Jan nema nikog drugog tko bi mu u najtežim situacijama pomogao. Uostalom, njemu je najteže, ali se on sjajno nosi sa svim poteškoćama koje uzrokuje ova najteža bolest srca koja može zahvatiti dijete - pojašnjava majka Sanja, koja je odnedavno i zaposlena u Udruzi invalida u Grubišnom Polju.

Teška materijalna situacija primorala ju je da traži posao, unatoč tome što je njezinim odsustvom Jan najviše zakinut. Jan ima invalidninu od 1250 kuna mjesečno i na ruke tročlane obitelji mjesečno stiže još Janovih 830 kuna dječjeg dodatka te 299 kuna za starijeg sina. S 2379 kuna, koliko je raspolagala prije zapošljavanja na određeno vrijeme, teško je mogla “krpati kraj s krajem”, jer za Jana vrijedi i posebni režim prehrane koji iziskuje dodatne troškove. I tu osobnu invalidninu je Centar za socijalnu skrb znao ukidati pa se majka morala boriti svim sredstvima.

- Imam osjećaj da u ovoj državi nema empatije prema određenim kategorijama ljudi. Godinama tražim pravo da ostvarim status majke njegovateljice, ali je to sve uzalud. Stalno nailazim na odbijenice. Nitko sretniji od nas da je moj dječak zdrav poput starijeg brata, ali to nikoga ne interesira. Kad su političari u pitanju, onda država ne štedi, a kad je bolesno dijete ili samohrani roditelj, onda su tu prepreke koje se ni tenkom ne mogu porušiti - govori.

No puna je riječi hvale za osoblje u Osnovnoj školi, a posebice za Janovu učiteljicu. Za nju kaže da se prema njemu odnosi s toliko pažnje i ljubavi kao da mu je majka. Unatoč svim nedaćama, Jan strpljivo čeka svoj spas u novom srcu koje bi ga približilo životu kakvim žive njegovi vršnjaci. Bivši suprug i otac dva sina davno je napustio svoju obitelj.

Obitelji možete pomoći uplatom na račun u Zagrebačkoj banci HR3223600003115565395. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji