Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Život iza zidova palače: S.O.S. za hrvatske dvorce

None Foto: Željko Lukunić 9

U zemlji postoji više stotina vrijednih povijesnih građevina, ali nitko ne zna točan broj. Evidencija se ne vodi od 1995. g. Prodaje se šest dvoraca

Hrvatski salezijanci prodaju dvorac Dioš ili Marijin dvor kraj Daruvara iz 1904. godine. Površina dvorca je oko 1300 m2, a šume i imanja prostiru se na ukupno 113.000 m2. Cijena je 26,825.000 kuna, a potrebno je i uložiti u adaptaciju, objasnili su u agenciji Biliškov-nekretnine. Adaptacija je potrebna i dubrovačkim ljetnikovcima. Vlasnici prodaju najmanje tri ljetnikovca, no o cijenama ne žele pričati.
- Ljetnikovac Dubrovnik iz 15. stoljeća je u gradu. Novi vlasnik će za adaptaciju morati izdvojiti najmanje 36 milijuna kuna. Cijena je vjerojatni razlog zašto kumrovački barokni dvorac Miljana još čeka novog vlasnika. Lada Kajfež naslijedila ga je prije četiri godine od supruga Franje Kajfeža, izumitelja Apaurina. U prvim oglasima prošlih godina je za dvorac tražila oko 42 milijuna kuna, a sada je cijenu spustila na 33,5 milijuna.
I dvorac Bežanec se prodaje. Cijena mu je 4,5 milijuna eura. I to je samo dio oglasa prema kojima se čini kao da hrvatsko tržište cvijeta. No koliko god romantično zvučao život u dvorcu, surova stvarnost oronulih svjedoka prošlosti nove vlasnike uvijek grubo prizemlji.
- Kad bismo na listu dvoraca pridružili i kurije, na području sjeverne Hrvatske ima oko 300 takvih građevina. Uz još tristotinjak dubrovačkih ljetnikovaca te oko 700 zamkova, možemo reći da imamo oko 1300 građevina vrijednog naslijeđa. No puno ih je nepovratno nestalo pa ih je realno još oko 700-tinjak - rekao je prof. dr. sc. Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh.
Sa suprugom Bojanom već više od 25 godina istražuje i uređuje dvorce u Hrvatskoj. Dio dvoraca još nema riješene vlasničke odnose, neki su u vlasništvu tvrtki, a neki u privatnom vlasništvu. U Ministarstvu kulture posljednji su put dvorce pobrojali 1995.

DVORAC RATKAJEVIH ZA 4,6 MILIJUNA EURA
Supružnici Šćitaroci kažu kako tržište dvoraca u Hrvatskoj gotovo ne postoji. Trenutačno su u prodaji dvorac Miljana i dvorac Bežanec te Šćitaroci upravo u tome vidi šansu za novi život.
- Nitko neće kupiti zgradu i zemljište te onda to prepustiti propadanju - misli Šćitaroci.
Oglasi za prodaju dvoraca nalaze se na internetu. Bežanec tako se prodaje za 4,5 milijuna eura, a dvorac Miljana, koji je pripadao obitelji Ratkaj, prodaje se za 4,6 milijuna eura.

PROPADAJU FASADE I UNUTRAŠNJOST
Kroz program zaštitnih radova od 2003. do 2005. godine financirali smo radove na 25 dvoraca, 2006. njih 13, a lani smo financirali radove na 16 dvoraca, rekli su u Ministarstvu kulture. Na fotografijama su dvorac Norman-Prandau u Valpovu, dvorac Pejačević u Našicama, dvorac Zwilling u Crnoj Mlaki te dvorac Dioš u Slatini.

Komentari (11)
  • boli istina kad se radi o vama, zar ne? ovo je drugi komentar koji ste obrisali a radi se o kompetentnosti i obrazovanosti vasih novinara. postoje neke stvari koje biste trebali provjerit i prekontrolirat prije nego sto objavite clanke. vjerovali ili ne, postoje citatelj koji imaju sire interese od nove frizure neke pjevacice ili nove cure nekog nogometasa.

    29. 6. 2008,   18:46
  • Sramota ove države je što ne zna cijeniti ono što ima...bili to dvorci ili ljudi. Da ovakve dvorce ima jedna Francuska ili Italija bili bi sređeni i država bi zarađivala na njima...ovako par ljudi koji ima novaca spašava npr. Miljanu ili Bežanec.

    29. 6. 2008,   21:49
  • kad vidim neukost vasih novinara meni je potreban apaurin. Kajfez je radio andil.

    29. 6. 2008,   18:05