Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Život prvog bankara: Vujčićeve dnevnice su kao nečija plaća!

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska narodna banka je prva u Europskoj uniji objavila troškove putovanja - guverner Vujčić i suradnici troše milijun kuna godišnje za putovanja i smještaj u hotelima

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je u zadnjih pet godina samo od dnevnica zaradio 237.708 kuna. Godišnje u prosjeku na njima zaradi oko 47.000 kuna.

Zaposlenom koji ima plaću oko 4000 kuna potrebna je godina dana rada da vidi taj novac. A guverner, uz te dnevnice, ima i plaću oko 37.000 kuna mjesečno. Iznose dnevnica, smještaja i prijevoza na putovanjima objavio je HNB uz poruku da žele biti transparentni.

Nisu objavljeni samo Vujčićevi troškovi, nego i sve lokacije na koje su putovali i sedam viceguvernera u zadnjih pet godina.

U HNB-u su ukupno potrošili 4,9 milijuna kuna na putovanja svojeg vodstva svijetom. Teško da bi se negdje mogao zabosti prst na globus, a da guverner Vujčić nije posjetio tu zemlju. Ili barem neku u blizini. Dublin, London, Washington, Hong Kong, Delhi, Peking, Boston, Bejrut, Ciudad de Mexico, Buenos Aires, Tokyo...

Mali je to dio destinacija koje je guverner obišao. Za pobrojiti sve gradove ne bi bio dovoljan ovaj prostor. Na putovanja u prosjeku odlazi milijun kuna.Guverner je sam trošio gotovo pola iznosa koje je HNB plaćao za putovanja svojem vodstvu. Iz HNB-a su se pohvalili da su oni prvi u Europskoj uniji koji su objavili ovako precizan popis sa svrhom svakog putovanja.

- Samo još Engleska i Irska objavljuju ukupne kvartalne troškove - poručili su nam.

Iz cijelog popisa je vidljivo da se radi o putovanjima na konferencije, sastanke međunarodnih monetarnih institucija, brojna predavanja....

Vujčić inače brani HNB da su svi njihovi troškovi ispod prosjeka ostalih središnjih banaka. Također i da je njegova guvernerska plaća jedna od tri najniže u Europi.

- Čak 80 posto tih putovanja je obvezno po mojoj funkciji te se ponavljaju iz godine u godinu. Otprilike 20 posto putovanja su ona na koja sam pozvan i na koja sam pristao doći. Vjerujte, prihvaćam tek četvrtinu poziva koje dobijem – rekao nam je nedavno Vujčić.     

Svjetski putnik

Vujčić je obišao kuglu zemaljsku od istoka do zapada. Bio je u Tokiju, Pekingu, New Dehliju, Bejrutu, Bruxellesu, Londonu, Ciudad de Mexicu.     

4,920.000 Ukupni trošak 

Guverner Vujčić i sedam viceguvernera toliko su potrošili u pet godina na putovanja, smještaj i dnevnice.

2,201.000 Guverner rekorder 

Vujčićeve konferencije i obveze u inozemstvu stajale su gotovo kao i troškovi svih ostalih.

52.578 kuna je Boris Vujčić dobio lani samo na dnevnice za putovanja po brojnim destinacijama u svijetu.

51.281 kuna otišla je na sedmodnevni boravak Vujčića u SAD-u na sastanku MMF-a. To je najskuplje putovanje.

595 kuna bio je trošak viceguvernera Nevena Barboša cijelu 2013. Za razliku od šefa, išao je samo u Krapinu.

259.0000 kuna potrošio je viceguverner Relja Martić 2013. godine. Uz Vujčića, on svake godina najviše putuje.

49.273 kune potrošili su u HNB-u na putovanja i dnevnice samo u prvih mjesec dana 2017.godine.

20.232 kune je lani Vujčić potrošio na trodnevni boravak u Baselu na sastanku guvernera.

477.112 Lani je guverner srušio rekord u troškovima putovanja. Bio je tijekom godine na 42 različite lokacije u Europi.

29.277 kuna stajao je Vujčićev odlazak u Kinu na konferenciju na kojoj je govorio o strategiji.

Komentari (110)
  • Pa kad se ima onda se i trosi i uziva pogotovo dok sam ne moras platiti.Pa njegovim radom tisuce obitelji je otjeral u siromastvo i blokadu, pa valjda je zasluzil dobar provod. Ako se ne slazete izadite na ulicu kao Rumunji!

    14. 3. 2017,   20:13
  • Najbolji posao u RH, kakav premijer, kakav predsjednik..., ovdje vodiš državu u državi.

    14. 3. 2017,   20:06
  • Pa ljudi moji šta vi mislite da je to lako? Toliko putovati, odsjedati u najboljim hotelima, jesti kavijar i sastančiti, daleko od familije, može past u more s avionom, nije to lak život :)

    14. 3. 2017,   20:09