Obavijesti

News

Komentari 132

‘Život u Hrvatskoj nije loš, ali u inozemstvu se rad više cijeni'

‘Život u Hrvatskoj nije loš, ali u inozemstvu se rad više cijeni'
3

Inženjerka kemije Matea Večerić (25) od 2016. živi u Japanu. Zarađuje tri puta više nego u domovini. Vani je, kaže, puno više mogućnosti napredovanja i življenja bez stresa

VIDEO

Nije mi žao što sam otišla. Hrvatska je moj dom, ali život nastavljam u Zemlji izlazećeg Sunca, govori nam Matea iz Zagreba.

Iz Hrvatske je, kako kaže, pobjegla 2016. Još od početka fakulteta, priznaje, osjećala je pritisak slušavši uvijek iste standardne rečenice starijih studenata kako u Hrvatskoj nema posla, kako industrija propada i slično. 

- Kod nas je nekako ustaljen taj mentalitet da mislimo kako treba otići u Njemačku jer je tamo bolji život. Iskreno, život u Hrvatskoj nije loš, ali svi podsvjesno znamo da je negdje drugdje bolje. U inozemstvu se više cijeni rad - navodi Matea. Dodaje kako smatra da bi svi ljudi koji nisu previše vezani za Hrvatsku trebali potražiti bolji život izvan Lijepe naše. 

Matea danas živi u mjestu Kurosaki na južnom otoku Kyushu. Nakon što je u jednoj japanskoj tvrtki odradila jednogodišnju praksu, dobila je tamo i stalan posao.

- Svako jutro prije posla počinje jutarnja tjelovježba. Pušta se preko razglasa. Oni to zovu ‘radio vježbanje’. Zvuči bedasto, ali i mladi i stari izađu te nakon zajedničkog 10-minutnog vježbanja puni smo energije za rad - prepričava Matea. Nakon posla, navodi, dolazi zabavni dio. Zaposlenici mogu prisustvovati raznim sportskim događajima poput maratona, badmintona, tenisa, bejzbola i slično. Poslije sportskih aktivnosti svi zaposlenici zapute se u kantinu, a vikendima zajedno putuju na udaljenije lokacije. Tamo pecaju, kampiraju, planinare. Matea je domovinu napustila jer je tražila novu priliku. U početku je, priznaje, bilo teško, ali brzo se navikla.

- Uz pomoć današnje tehnologije nije nikakv problem stupiti u kontakt s obitelji i prijateljima, čak i kada je vremenska razlika osam sati. Štoviše, voljela bih da što više Hrvata posjeti tu divnu zemlju i da iskusi čari istoka - kaže. 

Za Hrvatsku kaže kako će uvijek biti njen dom. Iako se još uvijek ne želi vratiti živjeti ovdje, nakon što stekne dovoljno iskustva, voljela bi ipak doći u Hrvatsku i tu proživjeti starost. 

- Po mogućnosti na moru - zaključuje. 

 

Više o ovoj temi pročitajte na iseljavanje.24sata.hr
https://iseljavanje.24sata.hr/

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Svakog dana pitamo Vladu: Što činite da zaustavite iseljavanje
ŽELIMO ODGOVORE

Svakog dana pitamo Vladu: Što činite da zaustavite iseljavanje

DEMOGRAFSKA OBMANA Ako se nešto ne promijeni, Lijepa naša bi uskoro mogla postati 'zemlja bez ljudi'. Što vlast čini da zaustavi to? Mi ćemo im to pitanje svaki dan postavljati, u više navrata. Pratite Twitter...

'Nadam se da će se svi Hrvati jednom vratiti kući iz Irske'
IRSKA VELEPOSLANICA

'Nadam se da će se svi Hrvati jednom vratiti kući iz Irske'

INTERVJU: Olive Hempenstall otkriva zašto voli život u Hrvatskoj i što brojne Hrvate privlači u Irsku. U Hrvatskoj je veleposlanica od 2016., a iza sebe ima dugu i uspješnu diplomatsku karijeru
Vrijeme promjena: Mladi odlaze van jer ne ulažemo u znanje...
BUDIMO USPJEŠNI

Vrijeme promjena: Mladi odlaze van jer ne ulažemo u znanje...

Riječko sveučilište osnovalo je savjet za znanost koji okuplja svjetski poznate hrvatske znanstvenike. Cilj im je bolje obrazovanje. Rektorica riječkog sveučilišta upozorava kako naše znanstvene institucije stagniraju