Obavijesti

News

Komentari 0

Zlatne 80-e: Vrijeme kada su dominirali Spielberg i Dinastija

Zlatne 80-e: Vrijeme kada su dominirali Spielberg i Dinastija
3

U to vrijeme su se i probili 'frajeri' holivudskog platna: Bruce Willis u 'Umri muški', Tom Cruise u i danas popularnom klasiku 'Top Gun' i Sylvester Stallone u 'Rambu'

VIDEO

Razdoblje koje je u to vrijeme izgledalo kao da nikad neće doseći blistavu kinematografiju prošlog desetljeća, vremenom se pokazala kao jedna od dekada iz koje se sjećamo nevjerojatno puno filmova. Tada su žarile i palile znanstvena fantastika, akcijski filmovi prepuni testosterona, ali i tinejdžerske komedije. 

Tko se ne sjeća filma 'Goonies' i početne scene kad debeljuškasti Chunk ostaje iza grupe prijatelja i dok jede čokoladicu ugleda 'Slotha'? Dječja kinematografija je tad bila na vrhuncu, a predvodio ju je nezaboravni E.T. koji je osvojio čak četiri Oscara!

Screenshot/24sataTV

Osamdesete su iznjedrile brojne kvalitetne glumce koji su i dan danas uzor mladima. Robert De Niro u filmu Martina Scorsesea 'Razjareni bik' savršeno je prikazao boksačkog prvaka u srednjoj kategoriji, Jake La Motta i dan danas se smatra jednim od najboljih ikad snimljenih filmova. Ne smijemo zaboraviti ni na Al Pacina koji je nezaboravno odigrao ulogu mafijaškog bossa u filmu Briana De Palme 'Lice s ožiljkom'.  

'Povratak u budućnost' s Michaelom J. Foxom obilježio je djetinjstvo mnogih generacija, i onih koje još nisu niti rođeni. Futuristički film koji je dosta toga i pogodio. Tad je svijetla kina ugledao i odličan serijal o arheologu Indiani Jonesu s Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi. Palili i žarili su i 'Ratovi zvijezda', a u Zagrebu je navala na treći dio serijala bila tolika da su uništena staklena ulazna vrata kina Zagreb kad su se karte pustile u prodaju.  

'Povratak Jedija' i 'Flashdance' potukli su sve dotadašnje rekorde gledanosti početkom osamdesetih. Jennifer Beals postala je seks bomba tog vremena, a zbog filma djevojke su počele nositi 'štucne'. Film je postavio glazbene standarde idućih nekoliko godina u svim diskotekama gdje su dečki s pivom u ruci promatrali pokušaje 'wanna be' plesačica.

U to vrijeme su se i probili 'frajeri' holivudskog platna: Bruce Willis u 'Umri muški', Tom Cruise u i danas popularnom klasiku 'Top Gun' i Sylvester Stallone u filmskoj lektiri 'Rambo'. 

nydailynews.com

Što se gledalo na malim ekranima u Hrvatskoj? Dvije sapunice obilježile su ovaj period. 'Dinastija' se redovito pratila jer su svi željeli znati koje su nove spletke u bogatoj obitelji Carrington. Kad se emitirala, ulice su 'zjapile' prazne. 

Druga je 'Santa Barbara', jedna od najdugovječnijih sapunica čije se emitiranje produžilo i u devedesete. A i smiješni izvanzemaljac 'Alf' uvijek je bio dobro došao, kao i 'Poroci Miamija', 'Zakon u Los Angelesu' i ' Grizzly Adams'.

Najvažniji hrvatski film je 'Samo jednom se ljubi', po mišljenju mnogih filmskih kritičara. Članovi obitelji Vragec u 'Smogovcima' obilježili su razdoblje osamdesetih. Glumci iz te dramsko-humoristične serije postali su pravi hrvatski celebritiji: Mira Furlan, Ivica Zadro, Slavica Knežević, Mario i Boris Mirković

Neosporni vladar televizijskih programa bio je Oliver Mlakar, a vladarice Helga Vlahović, Željka Fattorini i Jamina Nikić. Ena Begović, ljepotica je koja se munjevito uzdigla do statusa zvijezde i uvijek ćemo je pamtiti. Od glumaca, Rade Šerbedžija ostao je glavni 'igrač' ovog razdoblja i nakon toga nastavio uspješnu karijeru na velikom holivudskom platnu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...