Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zločin u Lovasu: Mjesto gdje su četnici 'čistili' teritorij od civila

None Foto: Picasa

Završnim riječima odvjetnika obrane i samih optuženika pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas se nastavlja suđenje optuženima za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu

Kazneni postupak za zločine u Lovasu pred srbijanskim sudovima traje već cijelo desetljeće i ušao je u 11. godinu i još nije pravomoćno okončan.

U svojoj završnoj riječi 28. siječnja, zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević naveo je da su sve točke optužnice dokazane i predložio da se okrivljeni proglase krivima i osude na zatvorske kazne.

Tužitelj je zatražio da se optuženi Milan Devčić i Željko Krnjajić osude na po 10 godina zatvora, a Darko Perić na pet godina.

Sva trojica optuženika su bili mještani Lovasa, dok je za pripadnike protudiverzantske postrojbe bivše JNA Radovana Vlajkovića i Radisava Josipovića tužitelj zatražio pet, odnosno četiri godine zatvora.

MUČENJE I SMRT CIVILA U LOVASU Vadili im zube, stavljali sol na rane, a bušilicama bušili noge...

Za pripadnike paravojne postrojbe “Dušan Silni” Jovana Dimitrijevića i Sašu Stojanovića zatraženo je po osam godina zatvora, a za Zorana Kosjera devet godina.

Nasumično pucali, bacali bombe u dvorišta...

Oni se terete da su kao pripadnici lokalne civilno-vojne vlasti teritorijalne obrane Tovarnika, podčinjene tadašnjoj JNA, i paravojne postrojbe „Dušan Silni“, sudjelovali u napadima na Lovas i civilno stanovništvo.

Foto: Youtube/Screenshot

Po ulasku u selo, navodi se u optužnici, nekontrolirano su i nasumično pucali, bacali bombe u dvorišta, na kuće i razne lokacije pri čemu su ubili najmanje 21 osobu.

Prvooptuženi Ljuban Devetak, te Milan Devčić i Milan Radojčić optuženi su i da su svojim ponašanjem potakli nepoznate pripadnike oružanih skupina da na raznim lokacijama u selu ubiju ukupno 27 ljudi.

PROŠAO KROZ PAKAO Đuro: Strijeljali su me, izboli i gađali bombama. Još sam živ...

Najmasovniji zločin u Lovasu počinjen je 18. listopada 1991. kada su pripadnici TO i paravojne postrojbe „Dušan Silni” natjerali 51 mještana Lovasa, koristeći ih kao živi štit, da očiste minsko polje koje je prethodno, po navodima optužnice, postavila tadašnja JNA.

Foto: Općina Lovas

Od eksplozija mina poginulo je 20-ak mještana, dok ih je većina bila ranjena, navodi se u optužnici.

HOD U SMRT 'Morali smo se primiti za ruke, a zatim šetati minskim poljem'

Srbijansko pravosuđe podiglo je 2007. optužnicu protiv 14 osoba za ubojstvo oko 70 mještana Lovasa, hrvatske nacionalnosti, ali su petorica optuženih u međuvremenu umrla.

Tema: Hrvatska

Komentari (8)
  • Ma jok nisu to oni radili.. oni su samo htjeli veliku Srbiju i nista vise.. svi gledamo sta se radi u Beogradu sad.. nista bolji nece biti ni ovi .. pa svi znamo sta je Vuk Jeremic pticao u vjecu un protiv HrvTske.. oni mogu biti jedni protiv drugih al kad je protiv nas grvata onda su jedinstveni ..

    18. 3. 2019,   11:34
  • I onda su tako ubijali, klali, palili, pljačkali, rušili, bombardirali ... te je došla "Oluja" pa su pobjegli glavnom bez obzira te danas plaču da su "jadni, nevini, goloruki, nejaki onako iz čista mira, bez ikakvog razloga, proterani...".

    18. 3. 2019,   12:01
  • Ja sada čekam Pupovcovo izvinjenje zbog toga! Ali ne on će napasti da su za to krivi Hrvati koji su tamo živjeli!

    18. 3. 2019,   12:00