Obavijesti

News

Komentari 6

Zločini nad Hrvatima: Dignuli su optužnicu protiv četvorice

Optuženi su Jasmin Viković (43) iz Zavidovića, Vehdad Mrkaljević (59) iz Doboja, Izet Kulaš (40) iz Donjeg Vakufa i Mersudin Kablar (44) iz Zenice....

VIDEO

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u srijedu je podignulo optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Armije BiH koje tereti za ratne zločine nad hrvatskim civilima na području Konjica, uključujući ubojstvo tri osobe.

Optuženi su Jasmin Viković (43) iz Zavidovića, Vehdad Mrkaljević (59) iz Doboja, Izet Kulaš (40) iz Donjeg Vakufa i Mersudin Kablar (44) iz Zenice.

Oni su tijekom rata u BiH bili pripadnici zeničke Diverzantsko-izviđačke brigade Armije BiH a Mrkaljević i Kablar u toj su postrojbi bili na zapovjednim dužnostima.

Tužiteljstvo BiH tereti ih da su 1993. godine u napadu na hrvatska sela na području konjičke općine postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata počinivši ratne zločine u mjestu Orahovici.

Kako je utvrđeno istragom oni su, 31. kolovoza i 1. rujna 1993. godine, na temelju usmene zapovjedi optuženog Mrkaljevića prisilno iz njihovih domova odveli trojicu civila hrvatske nacionalnosti starije životne dobi te su ih zatočili u staji u blizini zapovjednog mjesta njihove postrojbe.

Zatočene civile potom su zlostavljali nanoseći im teške i po život opasne ozlijede.

Od posljedica zlostavljanja jedan civil odmah je preminuo a optuženi Viković potom je pucajući iz vatrenog oružja ubio preostalo dvoje civila koji su već u teškom stanju ležali na podu.

Optužnicu u ovom predmetu treba potvrditi Sud BiH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca