Obavijesti

News

Komentari 423

Zlostavljao dijete: Stric pedofil silovao je vlastitog nećaka (7)

Zlostavljao dijete: Stric pedofil silovao je vlastitog nećaka (7)
2

Muškarac je živio u bratovoj kući, koji ga je primio prije tri godine jer nije imao gdje živjeti. Vrebao je trenutak da ostane sam sa žrtvom kako bi se iživljavao

VIDEO

Svi sve znaju, ali nitko ne želi ništa reći. Cijelo selo je u šoku, a obitelj silovanog dječaka dobila je psihološku pomoć. Otac žrtve, nakon što je saznao za gnjusan zločin, htio se ubiti.

Za monstruozno djelo policija i Državno odvjetništvo sumnjiče dječakova strica. Nećaka, koji još nije napunio sedam godina, zlostavljao je dulje vrijeme.

- Koliko smo čuli samo u posljednjih mjesec dana, to se dogodilo pet ili šest puta. Sve nas je jako potreslo i želimo da se pedofila makne i izolira - kazao nam je mještanin ni sam ne vjerujući da je što takvo moguće u njihovu mjestu.

Zlostavljanje trajalo duže vrijeme 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema neslužbenim informacijama, stric se nad nesretnim nećakom iživljavao puno više od mjesec dana. U policiji nisu željeli davati nikakve informacije o slučaju jer je riječ o maloljetnoj osobi. Rječitiji nisu bili ni u Državnom odvjetništvu. Tek su potvrdili da protiv muškarca imaju kaznenu prijavu. Kako su nam rekli mještani, stric se doselio u kuću dječakovih roditelja prije tri godine. Nije imao kamo pa ga je brat primio u kuću. Navodno je riječ o muškarcu s poteškoćama u razvoju koji je završio specijalnu školu. Nikome dugo vremena ništa nije bilo sumnjivo.

Neslužbeno, muškarac je prije svakog zlostavljanja gledao pornografiju na računalu.

Za obitelji se skrbi i nadležni Centar za socijalnu skrb.

- Ne želim govoriti o konkretnom slučaju. Prema protokolu, u ovakvim slučajevima uključene su sve relevantne institucije, policija, bolnica, psihijatri, psiholog, odvjetništvo, Centar i svi nastojimo žrtvama nasilja i njihovim obiteljima pomoći. Centar za socijalnu skrb, ako spozna da obitelj ne može sama zaštititi žrtvu nasilja, uzima dijete, što smo do sada već činili. Ako obitelj to može učiniti, tu smo da im u tome pomognemo. Seksualna i sva druga nasilja nad djecom uglavnom se događaju u široj obitelji, čine ih prijatelji i susjedi, pa stoga molimo sve one koji o takvim slučajevima nešto znaju da prijave Centru kako bismo mogli zaštititi žrtve - rekla je Slavica Nikšić, iz Centra za socijalnu skrb.

Teške posljedice na dijete i obitelj

Psiholozi se slažu da takvo zlostavljanje može ostaviti teške posljedice i na dijete i na cijelu obitelj.

- Dakle, općenito, ova djeca znaju pokazivati razne smetnje u odnosu s bliskim ljudima u smislu poremećaja privrženosti te trajno prisutno nepovjerenje u druge. Što je počinitelj bliži djetetu, to može biti jače uzdrmana djetetova sposobnost stjecanja povjerenja u ljude. Temeljne pretpostavke za zdrav psihički razvoj djeteta su potreba za zaštitom, sigurnošću, ljubavlju i povjerenjem, a one su kod zlostavljanja, posebno seksualnog, duboko povrijeđene - kazala je psihologinja prof. Renata Coha.

Dodala je da se u zlostavljanog djeteta te dobi mogu javiti brojne smetnje na emocionalnom planu, a središnji osjećaj u životu žrtve obično je strah te gubitak povjerenja.

- Dijete se osjeća izdano i intenzivan je osjećaj bespomoćnosti jer dijete zlostavlja netko tko bi mu trebao pružati zaštitu. Dijete može imati osjećaj krivnje te tražiti opravdanje za zlostavljanje u smislu da nešto s njim nije u redu, da nije dobar jer ne može vjerovati da netko koga voli njemu može činiti nešto loše. Mogu se javiti i brojna regresivna ponašanja poput mokrenja u krevet, tepanja, mucanja i slično, a dijete može biti pretjerano poslušno ili povučeno. Ako je zlostavljanje bilo intenzivno ili dugotrajno, djeca mogu imati psihosomatske tegobe te druge medicinske poremećaje i bolesti - objasnila je Coha.

Zlostavljač je najčešće muškarac, bliski rođak ili osoba koju žrtva poznaje

Ne ulazeći u konkretan slučaj možemo reći da su većina zlostavljača, njih čak više od 90 posto, muškarci. Također, statistika pokazuje da su 90 posto zlostavljača članovi obitelji ili bliski prijatelji obitelji djeteta.

Čak jedna trećina žrtava seksualnog zlostavljanja je predškolske dobi. Obično dijete ne prijavi zlostavljanje jer se boji da mu se neće vjerovati, a često i voli počinitelja i ne želi mu raditi probleme. Počinitelj mu obično kaže: “Nemoj nikome reći, to je naša tajna”, a često i prijeti. Sazna se za samo deset posto slučajeva jer se ostalo ne prijavi. Procesuira se oko pet posto, a tek tri-četiri posto završi osudama. Od događaja do otkrića zna proći između osam i 15 godina.

Posljedice proživljenog zlostavljanja uvelike ovise o okolini. Ako dijete ima podršku okoline koja mu vjeruje, i posljedice će biti manje, kaže psihologinja Gordana Buljan Flander. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 423
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)