Obavijesti

News

Komentari 21

Zmajlović bio u posjeti papi Franji: 'Poruke su ohrabrujuće'

Zmajlović bio u posjeti papi Franji: 'Poruke su ohrabrujuće'
3

Papa Franjo je u srijedu u Vatikanu primio 28 ministara okoliša Europske unije. Snažno se zauzeo za očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena

VIDEO

Papa Franjo snažno se zauzeo za očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena. Moralni autoritet i karizma Svetog Oca pomoći će čovječanstvu da shvati kako se prema okolišu moramo ponašati odgovorno i sačuvati ga od uništenja zbog dobrobiti naše djece i budućih generacija, izjavio je nakon današnje audijencije 28 ministara okoliša Europske unije kod pape Franje ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. 

Kako je priopćilo Ministarstvo zaštite okoliša, Zmajlović je kazao da su poruke pape Franje ohrabrenje svima koji su ugroženi posljedicama klimatskih promjena i dolaze u pravom trenutku. 

Krajem ove godine u Parizu održat će se konferencija UN-a o klimatskim promjenama koja treba iznjedriti međunarodni sporazum koji će omogućiti smanjenje emisija stakleničkih plinova. 

Audijencija ministara okoliša EU održala se uoči nadolazeće Konferencije stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama koja se održava u prosincu 2015. u Parizu. Papa se na audijenciji obratio ministrima s naglaskom na globalnom problemu klimatskih promjena i okolišne degradacije te važnosti rješavanju tih problema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podsjetio je na tri principa koja bi trebalo primijeniti pri donošenju odluka: princip solidarnosti, pravednosti i uključivanja. 

- Snažnu poruku, u kojoj je klimu proglasio općim dobrom, a brigu o okolišu moralnom obvezom, papa Franjo poslao je objavom enciklike "Laudato si - O brizi za naš zajednički dom". Enciklika je ohrabrila mnoge koji se bore za ublažavanje klimatskih promjena kako bi se sačuvao okoliš. Enciklika je ujedno i poziv na postizanje međunarodnog dogovora o smanjenju globalnog zagrijavanja kao i upozorenje onima koji se bogate zlouporabom prirodnih resursa. U Enciklici je istaknuto i da će najteže posljedice klimatskih promjena osjećati siromašni u zemljama u razvoju - stoji u priopćenju Ministarstva.

21. konferencija stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama održava se od 30. studenog do 11. prosinca 2015. u Parizu. Očekuje se da se na konferenciji donese obvezujući međunarodni sporazum koji će omogućiti smanjenje emisija stakleničkih plinova s ciljem da se porast globalne temperature zadrži ispod 2° C. Trenutno je jedini obvezujući međunarodni instrument za smanjenje stakleničkih plinova Protokol iz Kyota koji je na snazi od 2005. i čija je primjena produžena Amandmanom iz Dohe do 2020. kada bi na snagu trebao stupiti sporazum dogovoren u Parizu kao okvir za prijelaz na otporna, niskougljična gospodarstva i društva.

Europska unija se prihvaćanjem Okvira za klimatsku i energetsku politiku obvezala smanjiti emisije stakleničkih plinova za 40% do 2030. u odnosu na razinu emisija iz bazne 1990.  EU se zalaže da se taj cilj postavi i na globalnoj razini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina