Obavijesti

News

Komentari 28

'Most i nije stranka, oni glume opoziciju dok sudjeluju u vlasti'

'Most i nije stranka, oni glume opoziciju dok sudjeluju u vlasti'
1

Član Predsjedništva SDP-a će u studiju 24sata govoriti o novom predsjedniku stranke, što taj izbor znači za SDP, te kakva sudbina čeka Zorana Milanovića i Milanku Opačić

VIDEO

Što izbor Davora Bernardića znači za SDP? Hoće li u stranci doći do čistke? Što će biti sa Zoranom  Milanovićem, kakva sudbina čeka Milanku Opačić? Koga će SDP istaknuti na proljetnim lokalnim izborima? O tome je uživo na 24sata govorio SDP-ovac Mihael Zmajlović.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Javnost nije imala velika očekivanja od Bernardića. On nije dosad imao priliku pokazati svoje sposobnosti, ali sad će imati. Ne vjerujem da će, unatoč najavama, smijeniti Milanku Opačić s mjesta potpredsjednice Sabora. To niti jednom svojom gestom ni rečenicom nije najavio - rekao je Zmajlović dodavši kako smatra da Bernardić ima energiju i da će balans iskustva u SDP-u i nove snage biti pozitivan.

Zašto raspravljati je li netko socijaldemokrat ili nije, zašto ne razgovarati o programima?

- Socijaldemokracija kakva je nekad bila danas više ne postoji. Klasičnog radništva više nema. Politiku treba prilagođavati i ne trebamo izgovarati parole nego imati jasan stav o tome kakva država treba biti. Država, primjerice, mora biti sekularna, ali ne treba negirati ulogu Crkve u društvu. 

U poreznoj reformi forsiraju se velike plaće, a radnike se ostavlja na istom. Ostavlja li to vama prostor za djelovanje?

- Jasno, o je Superhik reforma. Sporno je da su u objašnjavanju reforme stavljena socijalna pitanja, a u pozadini se radi nešto sasvim suprotno. Dobro je da dolazi do rasterećenja gospodarstva, ali tih dvije milijarde kuna kolika je proračunska rupa vjerojatno će pasti na teret građana - rekao je Zmajlović. Podsjetio je da su prihodi lokalnih jedinica već bili smanjivani te da bi smanjeni prihodi gradovima i općinama doveli do povećanja cijena komunalne naknade i ostalih javih usluga. 

Hoće li vrh SDP-a ostati isti?

- U Glavnom odboru treba napraviti iskorak. Mislim da se prevelika drama stvorila oko "Zoranovih ljudi". On je bio osoba koja je izazivala pozitivne i negativne reakcije.

Zmajlović je napomenuo da je kandidatura za gradonačelnika Zagreba veliki izazov te da je Bernardić sada kandidat za novog premijera, a ne za gradonačelnika.

- SDP je velika stranka. Istaknut ćemo kvalitetnog kandidata za Zagreb i imati veliku prednost. Bernardić je rekao da su nam prioritet lokalni izbori i tu ćemo dogovarati kako se kvalitetno pripremiti za te izbore. Vjerujemo da SDP u Zagrebu ima šanse s jakim kandidatom. 

Kako objašnjavate visok Bandićev rejting?

- To je populizam. On s jedne strane gradi fontane, a s druge strane nema riješena osnovna komunalna pitanja poput odvoza otpada. SDP je jasan u protivljenju takvom načinu vođenja grada.

Što mislite o odnosu HDZ i Most?

- Most je na očekivanoj poziciji jer to i nije stranka. Jedini način da dolaze do izražaja je da glume opoziciju u poziciji. To je jedna vrsta manipulacije i važno je da SDP prokazuje jednu takvu politiku. Sad već vidimo da pojedine reforme koje su trebale biti provedene stajale su zbog sukoba HDZ-a i Mosta.

Hoće li ove godine zaživjeti novi plan gospodarenja otpadom?

- Ove godine nismo proveli dvije milijarde kuna investicija. Možemo očekivati plaćanje penala.

Je li izglednije da će SDP biti u oporbi četiri godine ili osam godina?

- SDP može preuzeti odgovornost za državu, bilo to za četiri godine ili ranije. Vjerujem da će na konvenciji biti izabrani najbolji ljudi.

Osim na 24sata.hr, razgovor uživo možete pratiti i na Facebook profilu 24sata, kao i na našem YouTube kanalu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa