Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zmije se pojavile u Zagrebu: 'Šokirala sam se, duga je 2 m'

None Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ne volim baš zmije iako mislim da ova nije opasna. Ne znam koja bi to vrsta bila. Poskoka i riđovku prepoznajem, rekla je Antonela Gorup koja je zmiju našla u Vrapču

Malo je reć da sam se neugodno iznenadila kada sam je jučer pronašla ispod hrpe suhog lišća u dvorištu. Ne volim baš zmije iako mislim da ova nije opasna. Ne znam koja bi to vrsta bila. Poskoka i riđovku prepoznajem. Riđovku sam vidjela kao mala, ali ova je puno puno veća, rekla je za Vijesti.hr Antonela Gorup koja je nepozvanog i nepoželjnog gosta pronašla u dvorištu u Vrapču.

- Ugledala sam je na drvetu u Dobronićevoj ulici u petak. Dugačka je pa usudila bi se reći, skoro dva metra. Doista tako veliku zmiju u kvartu još nisam vidjela. Jedna biologinja kaže da je riječ o zmajuru, ali ja mislim da je bjelouška - kazala nam je Dijana Basta iz Prečkog.

Prema prema preporukama Ministarstva zaštite okoliša za bezbrižan boravak u prirodi preporučuje se nošenje odgovarajuće odjeće (dugih hlača) i visoke, čvrste obuće (npr. gojzerice, čizme), kako bi se noge zaštitile od eventualnog ugriza. Također, treba pripaziti gdje se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje se želi sjesti te ne dodirivati nepregledna mjesta rukama (izbjegavati blizinu grmlja, nakupine kamenja ili granja i sl.). U slučaju nailaska na zmiju ne treba paničariti niti je pokušavati uhvatiti. Potrebno ju je polako zaobići, ako je to moguće i nastojati ju ne uznemiravati.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (84)
  • U stenjevcu također zmija, svaki dan leži pored mene.

    12. 5. 2019,   16:49
  • crna mamba.

    12. 5. 2019,   16:25
  • Što god napišem, dobijem žuti karton. Strah me je i ovo komentirati.

    12. 5. 2019,   16:39