Obavijesti

News

Znam sve predsjednike SAD-a, naučio sam ih u jednoj večeri

Znam sve predsjednike SAD-a, naučio sam ih u jednoj večeri
10

Paško Pulić Gović (8) iz Zagreba veliki je obožavatelj povijesti i enciklopedija. Učenik drugog razreda Osnovne škole Ivan Merz u Zagrebu, kao iz rukava vuče imena svih 45 američkih predsjednika

VIDEO

Tko je uglazbio, a tko napisao hrvatsku himnu?, pitali su novinari hrvatske saborske zastupnike. Neki su tražili isprike, neki pobjegli od kamere, a drugi su uzeli vremena da razmisle, no cjeloviti odgovor nismo dobili.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:27

I dok naši političari muku muče s vlastitom poviješću, Paško Pulić Gović (8), učenik drugog razreda Osnovne škole Ivan Merz u Zagrebu, kao iz rukava vuče imena svih 45 američkih predsjednika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Trebala mi je jedna večer da ih sve naučim, jako su me zanimali, kaže Paško. Najdraži američki predsjednik mu je Abraham Lincoln jer, kako kaže, 'ima slatku bradu', a cijeni ga zbog toga što je ukinuo ropstvo. Ne favorizira aktualnog američkog predsjednika Donalda.

Trumpa, a među miljenike nabraja Georgea Washingtona, Johna F. Kennedyja i Johna Adamsa. Fascinacija američkim predsjednicima za Paška ne staje samo na njihovom nabrajanju.

Čita prije spavanja

- Majo, znaš li da je Ronald Reagan bio glumac prije nego što je postao predsjednik? Znaš li da Martin Van Buren nije bio izabran za predsjednika u drugom mandatu - pita me uzbuđeni Paško.

Zna sve o sličnostima života dvojice predsjednika, Lincolna i Kennedyja, a proučavao je i Deklaraciju neovisnosti. Osim strane povijesti, Paško dobro zna i tko je Josip Broz Tito, a upoznat je i s aktualnim hrvatskim političarima.

Oko nadolazećih predsjedničkih izbora, mišljenja je da Kolinda Grabar Kitarović neće osvojiti drugi mandat. Na poziciji predsjednika vidi aktualnog premijera Andreja Plenkovića.

Ljubav prema povijesti krenula je sa zanimanjem za stripove Alana Forda i Zagora te čitanjem enciklopedija.

- Paško kada dođe doma poslije škole me prvo pita koliko ima vremena za čitanje prije spavanja. Zatim legne u krevet, uzme strip i čita - kaže dječakova mama Danira Gović, inače cijenjena šibenska glumica. Najviše ga je fascinirao Alan Ford i Lucky Luke.

- Ja sam počeo čitati Lucky Luka i bio mi je super jer je hrabar. Volim njega i Alana Forda. Ford mi je smiješan, a Luke je karikatura - kaže Paško.

Kao i Lucky Luke, mali Paško ne boji se pokazati svoje znanje. U zagrebačkom stanu u kojem živi s majkom, Paško ima pristup svemu što ga zanima. U kućnoj biblioteci može se pohvaliti s čak 50, 60 naslova i 60-ak stripova. Često osmisli razne kvizove iz povijesti na kojima padaju čak i iskusni kvizoljupci.

- Jako je ponosan na svoje znanje. On guta knjige, a ako ne čita, voli gledati History Channel i National Geographic - kaže Danira.

Želi biti pisac i redatelj

Osim američke povijesti, Paško je učio i o engleskoj dinastiji Windsor te o aktualnoj britanskoj premijerki Theresi May. Želja za znanjem ne staje na modernoj britanskoj povijesti jer Paško želi naučiti sve o Rikardu I., Henriku VIII. i cijeloj povijesti Engleske te njihovim vladarima.

Osim toga, autor je i kratkog stripa koji je nazvao ‘Podzemni svijet’ jer ga je fascinirala grčka mitologija.Iako mu je samo osam godina, Paško zna što želi biti - pisac i redatelj.

U slobodno vrijeme, kada ne čita, ide na plivanje ili se igra s ostalom djecom.

- Kad mu prijatelji dođu, on organizira svoj ‘Interliber’. Imaju svoju kasu, telefon, razgovaraju o knjigama i zabavljaju se - kaže Danira.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a