Obavijesti

News

Komentari 3

'Znamo da nema autora koji ne bi volio dobiti ovu nagradu'

'Znamo da nema autora koji ne bi volio dobiti ovu nagradu'

Tjednik Express u suradnji sa sponzorom Barcaffeom dodjeljuje nagradu Fric 19. prosinca. Kolektiv Đ24, koji je zadužen za vizualni identitet nagrade, otkrio nam je neke detalje...

VIDEO

Nagradu Fric za najbolju knjigu neprevedene fikcijske proze tjednik Express sa sponzorom Barcaffeom dodjeljuje 19. prosinca. Nagrada je ime dobila po nadimku Miroslava Krleže, a ležerno oslovljavanje nadimkom Fric podrazumijeva poštovanje i odmak od idolopoklonstva.

Osim prestiža, i 75.000 kuna bruto, kao nagrada dodjeljuje se i statua. Zadaća stvaranja vizualnog identiteta nagrade, po ideji Krune Lokotara, povjerena je kolektivu Đ24 koji čine Bojan Krištofić, Sven Sorić i Hrvoje Spudić. Uobičajeni izgled kipa koji se dodjeljuje kao nagrada uglavnom je bista ili statua onoga čije ime nosi, što se nastojalo izbjeći.

- Dovoditi tijelo i djelo u vezu znači, otprilike, da bi Marija Jurić Zagorka drugačije pisala da je imala drugačiju frizuru ili da bi Ujević bez šešira bio netko sasvim drugi - rekao je Kruno Lokotar, koordinator žirija.

Nagrada Fric

Takvo rješenje, dodaje Lokotar, nije dolazilo u obzir, jer Krleža ne bio bolji ni gori pisac da je bio druge kilaže i zalisaka. U kreiranju kipa izbjegavali su se i simboli koji bi se mogli pripisati i drugima, poput štapa ili šešira.

- Bio je žiroskop, korigirao i usmjeravao, uvijek ispravan, to mi je palo na pamet kao metafora za Krležu. Nema autora koji ne bi volio dobiti priznanje da je žiroskop svog vremena - govori Lokotar.

Ova nagrada se, smatra on, definitivno može gledati kao velik pokušaj iskoraka u plastici.

Nagrada Fric

- Vizualni identitet Nagrade Fric čine logotip i znak projektiran tako da apstrahira oblik i princip kretanja žiroskopa, predmeta koji predstavlja trodimenzionalni segment njenog identiteta te simbolizira vrijednosti utjelovljene u liku i djelu Miroslava Krleže Frica - poručuju iz kolektiva Đ24.

Žiroskop je načinjen od aluminija i mjeda, a postament od aluminija i drveta. Elementi vizualnog identiteta nagrade Fric su kružnica kao metafora punine, cjelovitosti, dosljednosti i sveobuhvatnosti, te dvije linije: prva, uvijek vertikalna, koja poput središnje osi kružnice manifestira autoritet i čvrstoću i druga, varijabilna, čija će se pozicija u znaku mijenjati od godine do godine predstavljajući slojevitost Krležina djela.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.